Paramedicii din Mureș au depus jurământul de militari. ”Sunt mândru că am ajuns în acest moment”

29-01-2021 18:07


Paramedicii voluntari din județul Mureș au fost răsplătiți pentru zecile de misiuni la care au participat. Au devenit militari, colegi cu pompierii, după o pregătire deloc ușoară.

 

Cel mai emoționant moment a fost când au depus jurământul - într-o ceremonie care s-a ținut în condiții speciale, pe timp de pandemie.

În Mureș sunt cele mai multe echipaje de paramedici civili. 115 persoane asigură intervenția în situații de urgență în tot județul. Acum au devenit colegi cu pompierii.

Lazăr Grigore: ”Este o meserie care presupune multe responsabilitate, atenție, curaj și sunt mândru că am ajuns astăzi în acest moment”.

Maier Liviu: ”Am ales această meserie pentru că nu mă vedeam altceva. Ținând cont că eu nu am făcut armata a fost o experiență, a fost frumos, este total altceva față de ce era înainte până să nu ajungem în situația actuală”.

Sălcudean Laura: ”Am avut program încărcat, când am intrat în sistem, am trecut în program 24 cu 48 de ore. Suntem mândri că printre atâția bărbați reușim și noi să luptăm cot la cot”.

Înainte să devină militari, salvatorii civili au luat parte la o pregătire intensă. Și sunt mulțumiți că, odată cu noul statut, vor câștiga și câteva sute de lei în plus la salariu.

Dr. Maria Salanta, coordonator SMURD Mureș: ”Având în vedere că au fost la autorități, au fost diferențe de salarizare între ei, făcând aceeași muncă toți, ceea ce nu era drept”.

Călin Handera, inspector șef ISU Mureș: ”În total sunt 115 oameni, au lucrat cu echipajele de prim ajutor, trecând într-un nou statut al militarilor presupune și responsabilitatea de militar. Însușesc domeniul de pompieri pe lângă cel de paramedic”.

Și echipaje din Hunedoara, Maramureș, Arad și Sibiu au devenit cadre militare. De la înființare până acum au luat parte la mii de misiuni de salvare.

 

 


VIDEO PROTVPLUS.RO