Groaza in spitalele de psihiatrie din Romania!
In spitalele de psihiatrie din tara cateva mii de oameni sunt tratati in saloane care nu au mai fost renovate de-o vesnicie. Nimeni nu poate sa spuna cand vor ajunge aceste camine sa semene cu cele din tarile civilizate.
In Capitala, luni, s-a deschis primul centru modern de sanatate mentala, amenajat cu fonduri europene.
Trei din patru romani se lupta cu depresii, anxietate si atacuri de panica. Multi nu au curajul sa ceara ajutorul unui medic.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Pe langa stigmatul oricarui tratament psihiatric, la noi decorul din cele mai multe spitale starneste nu speranta de vindecare, ci groaza. Din 108 spitale si sectii, doar jumatate ofera conditii minime.
Abia in 2008 a aparut in tara noastra primul centru psihiatric modern. 200 de pacienti tratati voluntar fac meloterapie cu un profesor absolvent de Conservator. Au sala de sport si, pentru relaxare, un spatiu nou de hidroterapie.
Din pacate, statul roman face insa astfel de schimbari numai sub presiune. Chiar inainte de aderare, au existat informatii despre spitalele - lagar de concentrare in care erau tinuti bolnavii. De aproape doi ani, un delegat al Comisiei Europene monitorizeaza atent toate institutiile de acest fel din tara.
Acelasi reprezentant al Uniunii Europene aproba si banii pentru Romania.
Adica partea romana da 30%, Norvegia si Olanda, 70%. Tot pe banii europeni se pregateste un centru pentru copiii cu autism, in Capitala. Intre timp, la Socola, in Iasi, la Balaceanca, in Ilfov, sau la Sapoca, Buzau, cosmarul continua.
In toata tara, peste 5000 de pacienti sunt tinuti in frig, hraniti cu resturi si cazati in incaperi mizere. Terapia ramane pe ultimul loc.