Bolnavii psihic, liberi pe strada! Nu mai sunt locuri in spitale
Mii de romani cu afectiuni psihice sunt lasati in voia sortii, desi trebuie internati si supravegheati, se plang chiar medicii.
Spitalele de profil se desfiinteaza, iar cele care raman nu au suficiente locuri. Bolnavii ajung sa fie o povara si un risc, pentru propriile lor familii, dar si pentru noi toti: oricind pot iesi in strada, in plina criza, cand sunt in stare de orice.
Familiile bolnavilor psihic trebuie sa infrunte neputincioase, zilnic, o realitate crunta si dureroasa pentru care nu gasesc nicio portita de salvare.
Baiatul familiei Onut din Zalau are 23 de ani si sufera de retard mintal. In ultimii 6 ani n-a mai beneficiat de tratament in spital. Rudele lui il ingrijesc acasa si stau cu frica in san. Baiatul este violent iar oamenii se tem sa nu ii raneasca intr-un acces de furie.
Raspunsul medicilor este mereu acelasi: nu sunt locuri. Din 2003, spitalul de neuropsihiatrie din Alba-Iulia a fost desfiintat. A ramas doar o sectie de psihiatrie unde sunt internati in permanenta 80 de pacienti, in conditiile in care sunt inregistrati 10.000. Cei ramasi pe dinafara sunt un pericol iminent, recunosc medicii.
Doar cei care sufera de afectiuni grave, ca schizofrenie, depresii puternice sau Alzhaimer sunt intrernati doua-trei saptamani, dupa care sunt lasati sa plece acasa. Li se recomanda sa revina pentru examinari periodice dar putini sunt cei care o si fac.
Vorbim despre un sistem neputincos in fata celor aproape 600.000 de bolnavi psihic din Romania, conform cifrelor furnizate de Liga Romana pentru Sanatate Mintala. Doar 1% sunt institutionalizati.
In Occident, statul se ocupa serios de astfel de probleme, iar Italia este un exemplu.
Statisticile sunt ingrijoratoare: in fiecare an, 3.000 de romani se sinucid, iar dintre acestia, 9 din 10 sufera de o boala psihica, spun specialistii de la Liga Romana pentru Sanatate Mintala.
Vezi aici portretul www.stirileprotv.ro, Sistemul sanitar, in anestezie totala.