Gradinite deschise pe timpul verii pentru copiii din familiile defavorizate. Statistica ingrijoratoare pentru Romania
Unu din doi copii din Romania nu merge la gradinita, arata statisticile europene, atat din cauza saraciei crunte si a indiferentei parintilor, cat si din vina autoritatilor, care nu fac mare lucru pentru a ajuta familiile defavorizate.
In fata acestei situatii dramatice, Asociatia "Salvati Copiii" a deschis pe timp de vara zeci de gradinite in toata tara. Voluntarii ii pregatesc pe cei mici pentru scoala, se joaca impreuna cu ei si ii invata sa comunice si sa se integreze.
Cativa copii au pasit saptamana aceasta pentru prima data intr-o gradinita. Aici vor invata poezii, cantece si tot soiul de jocuri. Multi dintre ei n-au mai tinut pana acum o coala de hartie colorata in mana si descopera fascinati cate lucruri pot face.
In timp ce altii de varsta lor stiu deja alfabetul, ei abia acum invata lucruri elementare neglijate de parinti.
Ramona Ciobanu, invatator-educator: "Nici sa manance, nici sa se spele pe maini, nu stiu sa ne salute, nu-si stiu numele..."
Catalina are 3 copii. Are doar 8 clase, insa isi doreste ca fetele ei sa fie mai ambitioase.
Catalina Ciofu, mama: "Sa mearga, sa termine 10 clase... Daca le ajuta Dumnezeu, sa mearga mai departe."
In Romania, 1 din 2 copii nu merge la gradinita, potrivit datelor Eurostat. Saracia este principala cauza. Apoi, sunt multi copii care provin din familii dezbinate, in care nici parintii nu au mai mult de 8 clase si nu pun pret pe educatie.
Acesti copii risca sa ramana analfabeti si sa nu se integreze in societate, atrag atentia specialistii.
Gabriela Alexandrescu, presedinte "Salvati Copiii" Romania: "Intrarea in scoala este dificila. Nu au abilitatile necesare, un comportament adaptat normelor scolare, nu stiu sa relationeze cu copiii, profesorii si atunci in timp sunt marginalizati si renunta sa mai mearga la scoala."
Tocmai de aceea, "Salvati Copiii" a deschis si in aceasta vara 37 de gradinite in toata tara, unde 700 de copii din comunitati defavorizate sunt ajutati sa recupereze ce au pierdut in timpul anului. Acolo primesc si o masa calda pe zi, iar familiile sunt ajutate lunar cu alimente. De la infiintarea programului si pana astazi, 5.500 de copii de varsta prescolara au fost sprijiniti astfel.