GAUDEAMUS 2016. Cine este cel mai cautat scriitor strain in Romania. A vandut peste un milion de exemplare

16-11-2016 19:13


Iubitorii de lectura se bucura, incepand de miercuri, de cel mai asteptat eveniment al anului - targul de carte Gaudeamus. Peste 200 de expozanti si-au deschis standurile incarcate cu volume cunoscute sau abia lansate.

Cel mai bine vandut scriitor strain, in Romania, ramane Paulo Coelho, cu peste 1 milion de exemplare. Iar dintre autorii romani, preferatii sunt Mircea Cartarescu, Andrei Plesu si Lucian Boia.

Tradus peste hotare in peste 20 de limbi, Mircea Cartarescu este si anul acesta cel mai cautat autor roman, la Editura Humanitas. Ultimul sau roman, Solenoid, a fost vandut in 23.000 de exemplare.

In schimb, la Humanitas Fiction, imbatabil este Paulo Coelho. Scriitorul brazilian a intrat in Cartea Recordurilor in 2009, cu Alchimistul - cea mai tradusa carte - in peste 80 de limbi.

Recent si-a lansat romanul Spioana, care urmareste ultimele zile din viata lui Mata Hari, pe baza unor documente secrete scoase recent la iveala de serviciile britanice.

In Romania, cartea are un tiraj de 40.000 de exemplare si s-au vandut deja peste 15.000 in mai putin de o luna.

Denisa Comanescu, directorul editorii Humanitas fiction: "E un public foarte divers, este publicul sa-i spunem "mediu", dar si publicul "de varf".

Mi s-a intamplat sa trebuiasca sa merg la medici, sa le duc alte carti din colectia "Raftul Denisei" si sa-mi ceara in mod special ultimul roman al lui Paulo Coelho, Spioana."

La targ veti putea gasi si singurele carti semnate de castigatorul premiului Nobel pentru literatura in 2016, Bob Dylan, publicate in Romania. printre ele regasim si un volum de 100 de poeme, traduse chiar de Mircea Cartarescu.

La Editura Polirom, in topul vanzarilor este cartea lui Tudor Chirila, "Exercitii de echilibru". In 4 ani de la lansare, a fost vanduta in peste 60.000 de exemplare.

Claudia Fitcoschi, PR-ul editurii Polirom: "Explicatia e foarte simpla. Tudor Chirila este foarte vizibil, e o vedeta foarte iubita in romania si cred ca de aici incepe totul. "

La autori straini, aceeasi editura vine la targ cu peste 30 de noutati. Printre acestea se afla si ultima carte a lui Charles Bucowski, "Dragoste la 17 dolari si 50 de centi".

In schimb, la Editura Rao, se poate gasi deja o carte despre noul presedinte al Statelor Unite, Donald Trump. "Liniste: vorbeste Trump" reuneste cele mai spectaculoase declaratii date de miliardar.

Iar la Editura Litera va asteapta o colectie impresionanta de carti de colorat pentru adulti, fenomenul care a cucerit intreaga lume.

Exista, insa, si carti publicate in doar cateva exemplare.
Autorii necunoscuti isi pot publica volumele la editurile mici, pe banii lor. Pentru 100 de exemplare vor plati aproximativ 1200 de lei.

Ionel Popa, reprezentantul editurii Electra: "Daca vedem ca subiectul nu este cel pe care noi il agream si nici continutul, atunci ne pare rau, dar refuzam aceasta solicitare."

Chiar daca au succes, scriitorii primesc doar un mic procent din vanzarea cartii - in cele mai fericite cazuri 10 - 12%.

Anul acesta, China este tara invitata la Gaudeamus. Targul de carte este deschis la Romexpo pana duminica.

VIDEO PROTVPLUS.RO