Gabriel Liiceanu: S-a spus că sunt agent KGB. Când fac afirmațiile astea nu le e frică?
Gabriel Liiceanu - scriitor, filosof și director al Editurii Humanitas - a povestit într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistului Vitalie Cojocari cum se luptă prin tribunale cu persoanele care îl calomniază de atâția ani.
Invitat în emisiunea ”Interviurile lui Vitalie”, difuzată excusiv pe www.stirileprotv.ro, cunoscutul filosof a mărturisit că, la început, nu a luat în seamă toate atacurile verbale la adresa sa, fiind convins că lucrurile bune pe care le-a făcut până acum vor fi suciente în opinia publică pentru a combate astfel de situații.
După un timp, însă, scriitorul spune că a obosit să fie acuzat în mod constant de fapte pe care nu le-a comis niciodată - ca de exemplu: faptul că și-ar fi bătut soția, că a fost agent KGB sau că ar fi ”jefuit” Editura Politică.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”De 30 de ani, în mod periodic, se spun lucruri năucitoare, pentru că sunt specialiști ai denigrării. Este un aparat al compromiterii care a fost importat de dinainte de 1990, o secție întreagă a Securității se ocupa de denigrare, de crearea calomniei, de murdărirea unui om.
Așadar, s-a spus despre mine că îmi băteam nevasta în luna a 9-a, că eram agent KGB, că am jefuit cu ajutorul prietenului meu, care era ministru al Culturii în epocă, Editura Politică. Mi s-a dat un cadou. Aia era o groapă de gunoi.” - a declarat scriitorul în dialogul cu Vitalie Cojocari.
Un alt subiect așa zis controversat pentru Gabriel Liiceanu este modalitatea prin care el a ajuns să conducă Editura Humanitas.
”Toate editurile au fost date, adică au fost făcute numiri de oameni noi, care puteau să pună pe altă orbită cultura infectată până atunci de ideologia marxistă și de tot ce însemna ideologie. Deci în clipa în care eu acceptam să fac așa ceva îmi luam asupra mea o sarcină publică de o importanță mare. Mă angajam să pun pe picioare o instituție a statului, atenție! A statului! Humanitas s-a născut ca instituție a Ministerului Culturii, o instituție bugetară. Faptul că eu am cerut privatizarea ei sau mai precis că toate editurile au fost privatizate prin metoda MEBO, ca o grămadă de alte mii de întreprinderi nu înseamnă că eu mi-am luat ceva în posesie.
Când Humanitas s-a privatizat, eu aveam 2 % din ea. Deci toate astea sunt basme. Știți pe ce se bazează ele? Pe faptul că cu cât o minciună este mai grosolană cu atât prinde mai bine. Pentru că oamenii ascultă. Spun, nu se poate ca un lucru atât de groaznic să nu fie adevărat. Nu ar fi avut curajul să-l spună.” - a mai spus actualul director al Editurii Humanitas.
Acum, Liiceanu se judecă cu toți cei care lansează acuzații mincinoase la adresa sa și deja a câștigat în unele procese.
”Tipul care a spus că sunt kaghebist, membru al KGB și nu știu ce.. a fost pus să plătească daune morale, la prima instanță, de 10.000 de euro. Urmează procesul cu altul care spunea că am jefuit sute de pagini în cărțile mele. Ori eu nu înțeleg niciodată, când fac afirmațiile astea nu le e frică? Într-un proces trebuie să spui: uitați sutele de pagini plagiate, pe care le-a jefuit, uitați-le. ori nu există un rând. Atunci cum se va descurca?” - a mai spus scriitorul și filosoful.
Interviul integral cu Gabriel Liiceanu poate fi citit mai jos.
Sursa: Pro TV
Etichete: scandal, interviurile lui vitalie, vitalie cojocari, gabriel liiceanu, editura, humanitas,
Dată publicare:
29-11-2019 11:45