Interviu cu Gabriel Liiceanu despre umor și viață: ”Știți care este portretul ideal al unui președinte?”

×
Codul embed a fost copiat

Scriitorul, filosoful și directorul editurii Humanitas Gabriel Liiceanu a fost invitat în emisiunea ”Interviurile lui Vitalie”, realizată de corespondentul Pro TV Vitalie Cojocari și difuzată exclusiv online pe www.stirileprotv.ro.

Prima parte a discuției a plecat de la cea mai nouă lansare de carte a lui Liiceanu, care se numește Ludice. Exerciţii de umor criptic”.

Este o carte cu texte amuzante, iar autorul a recunoscut că, traiectoria pe care el a parcurs-o în ultimii 40 de ani - când a plecat de la teme extrem de serioase și a ajuns la cele umoristice - este una ”destul de ciudată”.

”Cel mai greu e să-i faci pe oameni să rîdă, decât să plângă”

 

Citește și
ryan holiday
Ryan Holiday, despre fake news: „Mass-media a devenit disperată după click-uri”
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Gabriel Liiceanu: Recunosc că am parcurs o traiectorie destul de ciudată. Un om care începe cu o carte despre tragic și, iată, după 40 de ani, ultima apariție este una în care face pariul cu comicul, care e foarte greu, pentru că foarte mulți îl pierd. Cel mai greu e, după cum spune un autor, să-i faci pe oameni să rîdă, decât să plângă.”

De altfel, discuția dintre Vitalie Cojocari și Gabriel Liiceanu a început prin rugămintea adresată cunoscutului filosof de a spune un ... banc. Iar răspunsul a venit imediat: ”Vă spun cel mai scurt banc din lume. Sunteți pregătit? Un om avea un bumerang și nu putea scăpa de el.” - a spus scriitorul.

Cu toate acestea, Gabriel Liiceanu recunoaște faptul că este mult mai greu să-i faci pe oameni să râdă atunci când citesc un text, spre deosebire de momentul în care li se povestește ceva.

Vitalie Cojocari: De ce este greu să-i faci pe oameni să râdă în scris?

Gabriel Liiceanu: ”Nu m-am gândit .. Uitați, mi-ați pus o întrebare care mă blochează. Pentru că nu se reduce totul la un banc. Este o construcție pe care o faci de-a lungul a zeci și zeci de pagini și se pune problema să ții ștacheta care provoacă râsul tot timpul sus. N-ai voie să dai bări. Un autor comic bun, el trebuie să fie la înălțimea comicului tot timpul. Cititorul trebuie să-și păstreze măcar zâmbetul interior pe întregul parcurs al lecturii.”

Un filosof adevărat nu trebuie să fie neapărat mizer

 

Filosoful Gabriel Liiceanu a povestit și despre un moment petrecut la începutul anilor 2000, când internetul în România era la început, iar oamenii foloseau destul de intens forumurile, unde aveau loc tot felul de discuții, pe teme diferite.

El și-a adus aminte că, la un moment dat, a fost ”hăituit” de câțiva ”forumiști răi”, dar care erau ”extrem de inteligenți” și care erau umiți de faptul că el nu duce o viață ”mizeră”, asemenea lui Diogene.

”Erau câțiva forumiști răi, dar care erau extrem de inteligenți și mă hăituiau spunând, aha, critica rațiunii pure cu parfum de cristale Swarowski. Deci ei plecau de la prejudecata că un om care face filosofie trebuie să fie neapărat - și de asta le-am fost recunoscător - puneau în circulație imaginea filosofului: mizer, auster, care nu mănâncă, care umblă ca un Diogene, desculț, în zdrențe, care nu are nimic omenesc în el, n-are pofte, iubiri, nu iubește, nu-i plac femeile, et cetera. Ori nimic din toate astea nu era adevărat. (...) Nu, un om care face filosofie cu adevărat trebuie să simtă tot ce simt oamenii, să se bucure de pomi, de păsări, de bunurile vieții, să cunoască toate sentimentele oamenilor, să trăiasca ca oricare om, pentru ca să poată să intre în dialog cu el și să spună lucruri care îl privesc.” - a povestit filosoful în interviul acordat Pro TV.

”Știți care este portretul ideal al unui președinte?”

 

Inevitabil, discuția dintre filosof și jurnalist a alunecat și spre aspectele actuale ale vieții din România, respectiv în zona politică, mai ales că tocmai am avut parte de două tururi de scrutin pentru alegerea președintelui României.

Iar Gabriel Liiceanu are în vedere o anumită imagine atunci când este întrebat despre portretul ideal al unui președinte de țară.

”Știți care este portretul ideal al unui președinte? În clipa în care începi să păstorești destinele a 20 de milioane de vieți, viața ta nu mai are nicio valoare. Niciuna! Inclusiv îți e egal dacă mori sau nu, slujind 20 de milioane. Trebuie să-ți dedici viața lor. Puterea nu o ai ca să te uiți în oglindă, să te simți măreț că păstorești un popor. Puterea o ai ca să-l ajuți, să-i faci bine cu orice preț.

Deci când i se taie pădurile și când o mafie ordinară ucide natura României, președintele trebuie să urle și să pună capăt acestei orori. Tot ce-i strigător: corupția, tot, tot, tot. Îl privește! Deci nu poți să stai, să calculezi în culise și să dai senzația de absență sau de neimplicare.” - spune Liiceanu.

Tot el atrage atenția că, deși românii au râs de gafele fostului premier Viorica Dăncilă, a fost un haz diferit de cel care se făcea înainte de anii 90.

”Noi am râs. Ha ha, ce caraghios este personajul ăsta care face pe prim-ministrul. Și râdeam. Nu era hazul de necaz de dinainte de 90, când nu aveai altă formă de eșapare, de eliberare, decât râsul pe furiș. Acuma era râsul .. cel puțin, dacă ne-am făcut-o cu mâna noastră, că n-am fost la vot în 2016, haideți să ne amuzăm puțin și să credem, văzând o prostie atât de compactă, oricare se uita în oglinda prostiei acelor oameni care ajunseseră să-i conducă, își vedea superioritatea” - a mai spus scriitorul Gabriel Liiceanu.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Interviu cu Lucian Boia despre anarhia care străbate planeta, despre Mihai Viteazul și daci
Interviu cu Lucian Boia despre anarhia care străbate planeta, despre Mihai Viteazul și daci

Istoricul Lucian Boia a fost invitat în emisiunea ”Interviurile lui Vitalie”, realizată de corespondentul Pro TV Vitalie Cojocari și difuzată exclusiv online pe www.stirileprotv.ro.

Ryan Holiday, despre fake news: „Mass-media a devenit disperată după click-uri”
Ryan Holiday, despre fake news: „Mass-media a devenit disperată după click-uri”

Ryan Holiday, autorul american, controversat din cauza cărții sale despre "știrile false", a oferit un interviu pentru corespondentul Știrilor Pro TV, Vitalie Cojocari, povestind despre acest subiect.

Interviu EXCLUSIV cu fostul principe Nicolae despre relaţia cu ultimul rege al României
Interviu EXCLUSIV cu fostul principe Nicolae despre relaţia cu ultimul rege al României

Nepotul ultimului rege al României, Mihai I, Nicolae Medforth-Mills, a stat de vorbă cu corespondentul Pro TV Vitalie Cojocari, într-un interviu exclusiv.

Interviu cu ”Celentano”: ”Aș vrea să joc și roluri dramatice, asasin de bebeluși!”
Interviu cu ”Celentano”: ”Aș vrea să joc și roluri dramatice, asasin de bebeluși!”

Actorul Adrian Văncică, cunoscut pentru rolul său din serialul ”Las Fierbinți”, unde îl interpretează cu mare autenticitate pe Celentano, a stat de vorbă cu corespondentul Pro TV Vitalie Cojocari despre popularitatea acestui personaj și nu numai.

Interviu cu Smiley despre vedete, biserică și America.
Interviu cu Smiley despre vedete, biserică și America. "N-aș da România pe America"

Unul dintre cei mai apreciați cântăreți ai momentului în România, compozitor, producător muzical, dar și membru al juriului Vocea României - Smiley - a stat de vorbă cu Vitalie Cojocari despre viața de vedetă, muzică, buletin, biserică și America.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.