FORMULARUL UNIC. Solutia pentru ca bolnavii sa nu mai ramana fara drepturi la fiecare semnatura
Dezbaterea pe marginea noii legi a malpraxisului scoate in evidenta o problema neglijata pana acum - "consimtamantul pacientului". Mai exact, acel act potrivit caruia bolnavul n-are niciun drept.
Fiecare spital isi face propriul formular si in caz de reclamatii omului i se arunca in fata ca a semnat ca primarul. Tocmai de aceea se impune existenta unui consimtamant unic in tot sistemul care sa fie redactat si in favoarea pacientului, nu doar a institutiei sanitare.
Trei spitale, 3 formulare de consimtamant pentru operatie redactate diferit. Niciunul nu are mai mult de o pagina.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Formular 1
In primul formular omul este informat ca unul dintre riscuri la care se supune este decesul. Totodata el isi da acordul pentru tranfuzie, iar operatia este descrisa clar pentru a nu exista reclamatii ulterioare.
Formular 2
Daca omul alege spitalul cu numarul 2, i se da in mana o foaie unde consimte ca interventia ca orice operatie are riscuri si ca nu primeste nicio garantie in privinta rezultatului final.
Formular 3
La spitalul cu 3, alt formular, evident diferit. Acolo pacientului ii sunt enumerate posibile complicatii de la sangerari, infectii, paralizii pana la infract.
De ce apar diferente atat de mari? Pentru ca riscurile difera de la un spital la altul: unele au aparatura noua, altele deloc.
Din pacate, in multe situatii e vorba de foi semnate in graba si atunci cand apar complicatii pacientii ajung victime.
Tocmai de aceea este nevoie de un document unic pe tara in care sa fie trecute toate complicatiile posibile.
''Nu e o legislatie in acest sens, fiecare spital are propriul lui formular, fiecare face cum crede el", spune doctorul Laurentiu Belusica.
Acest consimtamant unic va exista numai daca va fi introdus in legea sanatatii.