Fermierii s-au apucat sa culeaga recolta de porumb in ianuarie. Secretul care le aduce castiguri mult mai mari
Cine ar fi crezut ca vom vedea lanuri intinse de porumb in luna ianuarie? Ei bine, fermierii romani au ghicit ca anul acesta nu le va distruge recolta, asa ca au lasat-o pe camp pana cand a dat gerul.
Iar acum culeg si vand porumbul uscat natural. N-au mai cheltuit zeci de mii de lei pe uscatul boabelor si pe depozitare si, in plus, acum au pret mult mai bun decat in toamna.
Desi toamna a lasat de mult loc gerului crunt, in Mihalt, judetul Alba, unii fermierii isi incep ziua pe camp. Cand toti ceilalti si-au strans recolta si au vandut-o de mult, Vasile abia a scos combinele in lan.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
"Porumbul in luna ianuarie arata foarte bine, nu e stricat deloc. Gerul asta la uscat, uitati", spune fermierul.
Oamenii si-au facut cruce si cand l-au vazut pe Marius cu combina pe camp, la -10 grade. Are 30 de hectare cultivate cu porumb. Daca le-ar fi recoltat in toamna ar fi cheltuit 25.000 de lei numai pe uscatul boabelor si alte cateva mii cu depozitarea.
"Castigam un 20-25% direct din camp, fara costuri de depozitare, uscare", spune Marius.
Nici vorba sa ramana cu recolta nevanduta, spun fermierii. Clientii platesc si 55 de bani pe kilogram, fata de 40 in toamna, numai sa primeasca porumb de cea mai buna calitate.
"Facem o proba de masurataorea a umiditatii. 15% umiditate tinand cont ca in toamna era de 18, 19, 20%, diferenta e remarcabila", spune Gheorghe Jibetean.
Si la Arad combinele au iesit pe camp. "Timpul neprielnic din toamna, cu multe ploi si umiditatea care nu a reusit sa scada si ploile care nu au permis intrarea in camp, de aceea s-a ajuns acum", a spus un fermier.
Agricultorii spun ca temperaturile scazute si inghetul de afara nu dauneaza porumbului, ba mai mult, apa e eliminata si nu mai trebuie dus in uscatoare.
Uimiti de nenumaratele beneficii ale recoltarii in toiul iernii, fermierii sunt hotarati sa lase porumbul pe camp pana in ianuarie si anul viitor.