Fermele bio ii atrag si pe romani. Motivul? Au crescut subventiile
Productia bio ii atrage si pe agricultorii nostri. Doar anul acesta, peste 1.000 de fermieri s-au reprofilat pe culturi ecologice.
Stiu ei ce stiu: in 2011 cine cultiva legume sau fructe fara sa foloseasca ingrasaminte chimice va primi cateva sute de euro din fonduri europene pentru fiecare hectar de pamant.
O intreaga industrie cu blazon eco prinde puteri in Romania. Cu toate astea, din cei 4.300 de fermieri si comercianti de produse crescute natural, putini sunt cei carora le da mana sa cultive cerealele doar cu gunoi de grajd, apa si soare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pana acum, fermierii de produse eco primeau o subventie de cel mult 3.800 de euro, timp de doi ani. Adica doar in perioada in care solul se curata de pesticide si chimicale. De la Bruxelles vin insa vesti bune. Fermierii vor putea primi intre 153 de euro pe hectar pentru culturile pe teren arabil pana la 400 de euro pe hectar pentru vii si livezi. Adica, pentru o livada de meri cu gustul ca in copilarie, fermierul poate primi si 40.000 de euro, incepand din 2011.
Din pacate, doar 70.000 de hectare au trecut de perioada de conversie in cultura ecologica. Asta inseamna ca terenul nu mai are nici o urma de ingrasaminte chimice. Alte 200.000 de hectare vor fi curatate si ele, pentru acelasi scop. Rezultatul? O afacere cu multe zerouri, in care impatimitii isi prepara acasa chiar si painea bio.
Produsele ecologice sunt in medie cu 30% sunt mai scumpe, decat cele conventionale.