Credeati ca mancati legume 100% romanesti? 97% sunt din seminte straine
Cu jumatate dintre statiunile de cercetare in faliment, specialistii din agricultura ne anunta ca 97% dintre gogosarii, rosiile si castravetii vanduti ca "100% romanesti" sunt de fapt din samanta turceasca, israeliana sau olandeza.
Poate ca banuiam ceva, insa nimeni nu avea dimensiunea dezastrului. Legumele noastre cu gust au disparut, iar pe piata fac legea investitorii.
Iata exemplul lui Gokhan Cengiz. Turcul a iesit din anonimat pe piata din Romania cu rosia de ciocolata "tiger". Contine licopen si e o minune pentru diabetici si bolnavii de cancer, se lauda exportatorul.
In doi ani de zile a pus stapanire pe 5% din piata de seminte din Romania si, pana in 2011, isi propune incasari de 10 milioane de euro. Asta doar din rosiile ciocolatii si ardeiul "urias", aparent un mulaj de plastic, prea frumos ca sa fie adevarat, constata clientii sai.
Interesant este ca si israelienii care amelioreaza soiurile de seminte intr-un pamant extrem de nisipos i-au zapacit pe cultivatorii nostri. Garanteaza ca nu au fost modificate genetic.
In timp ce Ministrul Agriculturii le recomanda taranilor samanta romaneasca, vecini ungari ne dau peste nas si la capitolul asta si ne anunta ca sunt lideri in vanzari in nordul tarii la gogosarul urias.
In paralel, cativa specialisti explica cum detectam legumele tratate: au varful lunguiet si sunt mai mult goale pe dinauntru.
Problema este ca putini se si pricep, iar noi mancam chimicale.