Fenomenul ”street-food”, la modă și în România. Proprietarii camioanelor cu mâncare vor o lege a lor

×
Codul embed a fost copiat

Fenomenul "street food" - adică mâncare la colţul străzii - pătrunde tot mai mult şi în România. Pe lângă localurile de fast-food, apar camionetele cu mâncare.

Dacă în urmă cu 3 ani existau doar 20 de asemenea vehicule, astăzi numărul lor a crescut de zece ori. Aşa că s-a înfiinţat şi prima asociaţie a celor care vând mâncare pe stradă, de la hot dog şi burgeri, până la pizza şi fructe de mare.

Moda ”street food” a apărut în Asia, unde există tonete cu mâncare la fiecare colţ de stradă, apoi obiceiul a fost preluat de americani. Cei din sud vând mâncare cu influenţă mexicană sau au dezvoltat zona de barbeque. La New York sunt renumite tarabele cu hot dog şi hamburgeri, dar nu numai.

De la americani moda mâncării de stradă a pătruns şi în Europa, iar de 3 ani afacerile de acest fel se dezvoltă cu succes şi în România. Sunt în jur de 200 de camionete cu mâncare.

Conceptul de street food vine cu o varietate de mâncăruri. În România se vând bine pizza, hamburgeri, hot dog, dar îşi fac loc şi mâncărurile asiatice şi fructele de mare.

Adi Hădean"Un festival de street food e un festival al nişelor alimentare. Asta întâlneşti. Nu am prea văzut mici şi bere şi mi se pare că e păcat, e una dintre valorile noastre naţionale şi ar fi frumos de exploatat."

Proprietarii de food truck şi-au făcut o asociaţie prin care vor să ceară autorităţilor o legislaţie specială pentru ei. Deocamdată, cei care au camionete cu mâncare sau băutură funcţionează în regim de restaurant, chioşc sau firma de catering.

Mădălin Simion: "Una dintre cererile pe care le are un restaurant este să aibă toalete mixte, ceea ce nu se poate pentru un food truck. Scopul nostru principal este să putem funcţiona în legalitate oriunde, apoi să ne găsim spaţiile în care vom putea funcţiona.”

E adevărat însă că cei care au camionete cu mâncare vând la fel de scump ca un restaurant.

Laurențiu Mata, proprietar food truck: "Cu siguranţă, food truck urile nu o să vândă shaorma pentru că este o altă zonă. Cei care investesc în food-truck-uri şi în zona asta, care nu este foarte ieftină, sunt oameni care îşi doresc next level."

Odată cu apariţia unei legi special făcute pentru camionetele cu mâncare, s-ar putea să le vedem mai des, nu doar la târgurile de mâncare. Proprietarii de food truck au început să încheie contracte cu firme private, de birouri. Dar vor să îşi poată vinde mâncarea şi direct pe stradă, în pieţe şi în zonele aglomerate ale oraşelor.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citește și...
Cantinele cu mâncare gătită și ieftină au un succes uriaș la români. Un prânz începe de la 15 lei
Cantinele cu mâncare gătită și ieftină au un succes uriaș la români. Un prânz începe de la 15 lei

Conceptul de cantină, împinge tava sau lunch center îi cucereşte pe români. Astfel de localuri au un succes uriaş în centrele de afaceri şi în parcurile industriale cu mii de angajaţi.

Recomandări
„E dezastru”. Potop după Codul roșu de ploi torențiale, la Timișoara. Străzi și mașini blocate și un spital inundat
„E dezastru”. Potop după Codul roșu de ploi torențiale, la Timișoara. Străzi și mașini blocate și un spital inundat

Vineri după-amiază, la Timișoara, a plouat în 3 ore cât în 3 săptămâni. Orașul și mai multe localități au fost sub cod roșu de ploi torențiale, iar apa a făcut prăpăd.

Donald Trump este acuzat oficial că a ascuns acasă, inclusiv în baie, documente cu secrete nucleare ale SUA
Donald Trump este acuzat oficial că a ascuns acasă, inclusiv în baie, documente cu secrete nucleare ale SUA

Actul oficial de acuzare al lui Donald Trump a fost desigilat, vineri, iar întreaga amploare a cazului împotriva fostului președinte al SUA, suspectat de gestionarea defectuoasă a documentelor clasificate, a devenit publică.

Cod portocaliu de ploi torenţiale în mai multe județe. Cum va fi vremea în Bucureşti - HARTA
Cod portocaliu de ploi torenţiale în mai multe județe. Cum va fi vremea în Bucureşti - HARTA

Meteorologii anunţă averse torenţiale şi instabilitate atmosferică temporar accentuată în mai multe județe, sâmbătă, fiind emise avertizări cod galben şi portocaliu.