Ciresele, fructele-vedeta ale sezonului, au proprietati neasteptate. Ce au descoperit oamenii de stiinta
Ciresele sunt cu siguranta pe primele locuri in clasamentul celor mai atragatoare fructe ale sezonului, iar vestea buna este ca acestea au mai multe calitati decat aspectul care pur si simplu iti lasa gura apa cand treci pe langa ele.
Oamenii de stiinta afirma ca aceste fructe au numeroase efecte benefice pentru sanatate. De exemplu, ciresele reprezinta o sursa naturala de melatonina pentru organism, un hormon care regleaza ciclul de odihna, asa ca se recomanda sa le consumam cu o ora inainte de culcare, potrivit The Epoch Times.
Ciresele mentin sanatatea celulelor din creier
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Aceiasi compusi mentionati mai sus - melatonina, polifenolii si antocianinele - au dovedit efecte benefice asupra functiilor cerebrale. Toate trei protejeaza celulele creierului de stresul oxidativ si pot juca un rol in prevenirea diferitelor forme de dementa.
Ciresele ajuta inima si sistemul circulator
Legat de melatonina, cercetatorii au descoperit ca oamenii care au atacuri de cord tind sa aiba un nivel scazut de melatonina, ceea ce poate fi reglat prin consumul de cirese. Un compus prezent in cirese - polifenolul - s-a dovedit a fi benefic in procesul de prevenire a formarii de cheaguri de sange. in plus, antocianina, de asemenea prezenta in cirese, protejeaza vasele de sange de stresul oxidativ, ceea ce implica faptul ca ciresele pot ajuta la prevenirea formarii de placa arteriala.
Ciresele au efect antiinflamator
Potrivit specialistilor, ciresele reduc inflamarea aproximativ la fel de bine precum medicamentele prescrise de doctor, cu mentiunea ca cirese nu prezinta si efecte adverse.
Ciresele pot fi considerate medicamentul natural care creste performanta
Consumul de cirese poate ajuta atletii sa scape de durerea post-antrenament care apare la muschi, ceea ce poate rezulta in mai multe zile de antrenament si mai putin timp destinat refacerii. Efectul a fost demonstrat atat in ceea ce priveste alergatul pe distanta lunga, cat si antrenamentul de forta.
Ciresele pot preveni atacurile de guta
Cand cei bolnavi de guta - o forma complexa si foarte dureroasa de artrita - au mancat cirese pentru numai doua zile, riscul unui atac de guta a scazut cu 35 la suta comparativ cu situatia celor care nu au mancat aceste fructe.
Ciresele ajuta la prevenirea cancerului
Antocianinele din cirese au dovedit un efect de diminuare a celulelor canceroase si de stimulare a distrugerii acestora. Mai specific, rezultatele au demonstrat ca reduc ritmul de crestere a celulelor de cancer la colon.