Ciresele, fructele-vedeta ale sezonului, au proprietati neasteptate. Ce au descoperit oamenii de stiinta

19-06-2014 12:37


Cirese

Ciresele sunt cu siguranta pe primele locuri in clasamentul celor mai atragatoare fructe ale sezonului, iar vestea buna este ca acestea au mai multe calitati decat aspectul care pur si simplu iti lasa gura apa cand treci pe langa ele.

Oamenii de stiinta afirma ca aceste fructe au numeroase efecte benefice pentru sanatate. De exemplu, ciresele reprezinta o sursa naturala de melatonina pentru organism, un hormon care regleaza ciclul de odihna, asa ca se recomanda sa le consumam cu o ora inainte de culcare, potrivit The Epoch Times.

Ciresele mentin sanatatea celulelor din creier

Aceiasi compusi mentionati mai sus - melatonina, polifenolii si antocianinele - au dovedit efecte benefice asupra functiilor cerebrale. Toate trei protejeaza celulele creierului de stresul oxidativ si pot juca un rol in prevenirea diferitelor forme de dementa.

Ciresele ajuta inima si sistemul circulator

Legat de melatonina, cercetatorii au descoperit ca oamenii care au atacuri de cord tind sa aiba un nivel scazut de melatonina, ceea ce poate fi reglat prin consumul de cirese. Un compus prezent in cirese - polifenolul - s-a dovedit a fi benefic in procesul de prevenire a formarii de cheaguri de sange. in plus, antocianina, de asemenea prezenta in cirese, protejeaza vasele de sange de stresul oxidativ, ceea ce implica faptul ca ciresele pot ajuta la prevenirea formarii de placa arteriala.

Ciresele au efect antiinflamator

Potrivit specialistilor, ciresele reduc inflamarea aproximativ la fel de bine precum medicamentele prescrise de doctor, cu mentiunea ca cirese nu prezinta si efecte adverse.

Ciresele pot fi considerate medicamentul natural care creste performanta

Consumul de cirese poate ajuta atletii sa scape de durerea post-antrenament care apare la muschi, ceea ce poate rezulta in mai multe zile de antrenament si mai putin timp destinat refacerii. Efectul a fost demonstrat atat in ceea ce priveste alergatul pe distanta lunga, cat si antrenamentul de forta.

Ciresele pot preveni atacurile de guta

Cand cei bolnavi de guta - o forma complexa si foarte dureroasa de artrita - au mancat cirese pentru numai doua zile, riscul unui atac de guta a scazut cu 35 la suta comparativ cu situatia celor care nu au mancat aceste fructe.

Ciresele ajuta la prevenirea cancerului

Antocianinele din cirese au dovedit un efect de diminuare a celulelor canceroase si de stimulare a distrugerii acestora. Mai specific, rezultatele au demonstrat ca reduc ritmul de crestere a celulelor de cancer la colon.

 

Sursa: Mediafax

Tags: sanatate, diete, cirese,