Femeile cu RH negativ, condamnate de lipsa vaccinurilor sa respinga fatul!

Dată publicare: 09-06-2009 00:00
Dată actualizare: 02-10-2012 13:27


Degringolada in foarte multe dintre maternitatile Romaniei, unde nu mai exista strop din vaccinul care le ajuta pe femeile cu RH negativ, aflate la a doua sarcina, sa nu respinga fatul.


Asta desi, atunci cand a fost semnalata lipsa serului, inainte de Paste, cei din Ministerul Sanatatii si importatorul produsului promiteau o rezolvare urgenta.

In acest moment, in tara sunt 2.000 de fiole de vaccin blocate de la distributie pentru ca nu au buletin de analize facut intr-un laborator din Uniunea Europeana. E nevoie de acest buletin pentru ca vaccinul este importat din Statele Unite.

Dar asta nu e tot. La noi se poate face analiza serului, numai ca nici Agentia Nationala a Medicamentului si nici importatorul nu au toti reactivii necesari. Insa cei din Minister anunta ca problema va fi rezolvata in alte 2 saptamani fata de cele promise initial.

Intre timp, femeile cu RH negativ sunt disperate. Unele isi fac comenzi in Ungaria, altele raman nevaccinate, pentru ca in materninatile din tara nu mai sunt fiole.

Chiar daca cele 2.000 de fiole ar fi deblocate, problema s-ar rezolva partial, pentru ca in Romania 12.000 de femei cu RH negativ au nevoie de acest vaccin, in fiecare an.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO