Femeia care încearcă de 10 ani să treacă examenul de Titularizare. Ce note a luat până acum
Cu doar o săptămână înainte de începerea noului an şcolar, şcolile se confruntă cu un deficit mare de dascăli.
Profesorii calificaţi nu vor să lucreze în mediul rural şi astfel cei care au cea mai mare nevoie de ei, copiii de la sate, rămân fără şansa de a învăţa carte.
Numai în judeţul Botoşani e nevoie de 700 de profesori. Inspectoratul Şcolar încearcă să ocupe posturile, dar candidaţii, şi aşa puţini, sunt necalificaţi
La ultima şedinţă organizată în judeţul Botoşani pentru ocuparea posturilor vacante de profesor s-au prezentat numai 200 de candidaţi, majoritatea necalificaţi. E nevoie însă de 700 de dascăli pentru copiii din mediul rural.
Gabriel Hârtie, inspector şcolar general ISJ Botoşani: "Avem posturi, dar nu avem cadre didactice cărora să le dăm aceste posturi."
Chiar dacă predau de mulţi ani, unii candidaţi la un post în învăţământ nu au reuşit să treacă examenul de titularizare. O doamnă, de pildă, încearcă să depăşească acest impas de aproape 10 ani, dar niciodată nu a reuşit să obţină nota de trecere. Acum speră totuşi să obţină un post de învăţător necalificat.
"Aţi dat examen?
Da.
Aţi luat?
Nu.
Aţi mai predat înainte?
Da.
Ce?
Educaţie fizică şi învăţător.
Şi acum ce aţi vrea să predaţi?
La fel.
Aveţi şanse?
Nu ştiu. Aştept până ce se termină şedinţa.
Ce notă aţi luat acum?
Nu mai spun.... 2,20.
Nu v-aţi pregătit? Nu."
Un domn, inginer de meserie, nu speră nici el prea mult să-şi găsească un post în învăţământ, pe specialitatea lui.
"Un post de profesor de mecanică, dar... nu ştiu dacă sunt şanse.
De ce?
Asta este oferta.
Unde aţi vrea?
Oriunde în judeţ.
Sunteţi dispus să vă înscrieţi pentru altă materie?
Da.
Ce anume aţi vrea să predaţi?
Educaţie tehnologică sau educaţie civică."
Fără dascăli, directorii şcolilor sunt obligaţi să împartă orele rămase celorlați profesori din şcoală.
Cristina Gradinaru, director adjunct al liceului: "Este o criză de profesori în mediul educaţional şi datorită numărului mic de cadre care reuşesc să ia o notă de trecere."
Conducerea Inspectoratului Şcolar Botoşani a anunţat că va organiza şedinţe speciale şi săptămâna viitoare în speranţa că măcar o parte din posturile vacante vor fi ocupate.
La nivel naţional, ministerul Educaţiei anunţă că sunt disponibile 30.000 de posturi, care pot fi ocupate şi în regim de plată cu ora.