A ales o școală profesională, iar acum câștigă cel mai bine din gașca sa de prieteni. Cu ce se ocupă
Vineri a început a doua etapă de înscrieri la şcolile profesionale. La nivel naţional sunt aproape 22.000 de locuri libere, iar profesorii mizează cel mai mult pe adolescenţii din mediul rural, care nu au intrat la niciun liceu.
Pe de altă parte, mulţi dintre absolvenţi spun că se bucură că au ales acest drum şi acum au meserii sigure şi profitabile.
Pe Alexandru Săgeţeanu l-am întâlnit acum 5 ani, pe vremea când era elev la școala profesională germană din Braşov. Acolo a învăţat meseria de operator de maşini, pe comandă numerică, domeniu în care a muncit 2 ani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”Am intrat în atelier şi acolo s-a schimbat treaba, am văzut cum e să te înveţe cineva să lucrezi, să iasă ceva din mâna ta", spune Alexandru.
Între timp, tânărul a devenit unul dintre oamenii de bază dintr-o mare companie germană auto şi controlează calitatea produselor. Mărturiseşte că din gaşca lui de prieteni, el câştigă cel mai bine.
”Ei câştiga undeva la un sfert din cât aş lua eu acum. O evoluţie profesională îţi aduce şi o evoluţie financiară. Trecând din mediul de producţie, în laborator, apoi în birou, toate aceste medii te dezvoltă şi vezi mult mai în ansamblu ce se întâmplă. Am fost îndrumat spre facultate şi susținut de firmele mari cu care am început acest proiect", a mai spus Alexandru.
”El pentru 22 de ani este pe o poziţie pe care nu mulţi ar putea să o atingă fără un astfel de sistem de formare cum e şcoala profesională în sistem dual, unde toţi elevii au şansa să ia legătura cu viitorii angajatori şi se formează direct la locul de muncă", explică Ana Bobancu, manager Relaţii Publice Scaeffler România.
În '94, Gabriel Stan începea liceul tehnologic Dacia din Piteşti. Nu a fost prea încântat, dar s-a ţinut de studii. Ca să obţină ce îşi doreşte, a muncit mult şi a apelat inclusiv la fonduri europene. Acum are două service-uri auto.
"Răbdarea este factorul principal şi apoi rezultatele vin. Important este să ştii ce-ţi doreşti şi să ajungi unde vrei. Am un target al meu, până în 45 de ani să mai iau alte fonduri europene, să mai creez câteva locuri de muncă", transmite Gabriel Stan.
Gabriel are 16 angajaţi. Doi dintre ei au terminat şcoala profesională pe care a urmat-o şi el. Alţi 4 mai au un an şi sunt în practică.
Valentin Călinescu, elev şcoală profesională: - Mi-a plăcut să muncesc, să fac ceva în viaţă, în viitor, nu-mi place să stau.
Reporter: - După ce termini şcoala, ce vrei să faci?
Valentin Călinescu, elev şcoală profesională: - Să rămân tot aici, deocamdată.
Cei care vor să se califice pentru o meserie se pot înscrie până pe 3 septembrie la o şcoală profesională. La nivel naţional sunt 21.951 locuri libere.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: bani, absolvent, locuri de munca, scoli de meserii,
Dată publicare:
31-08-2018 18:57