Fara garduri, fara apa, fara profesori. Autoritatile, repetente inca un an la capitolul pregatiri
9 zile ne mai despart de inceputul anului scolar si mii de ani lumina de conditii civilizate pentru un invatamant modern. Pe 16 septembrie, multi elevi vor gasi aceleasi cladiri vechi, fara profesori suficienti si fara apa, canalizare sau electricitate.
Vesnic repetente la acest capitol, autoritatile ridica din umeri si dau vina pe bugetul sarac.
250 de elevi din localitatea damboviteana Pietrari ar fi trebuit sa inceapa cursurile intr-o scoala noua, in care in ultimii 3 ani s-au investit zeci de miliarde de lei vechi. Cladirea este gata, insa primaria spune ca nu are bani pentru investitiile finale.
"Nu putem sa functionam, pentru ca, in afara de racord la energia electrica, nu avem centrala termica. Suntem nevoiti sa functionam in doua schimburi ca si pana acum", spune Elena Tanase, directorul scolii generale Pietrari.
Directoarea scolii este cu atat mai suparata cu cat nici in acest an scoala nu va primi autorizatie sanitara din partea Directiei de Sanatate Publica. Aici nu exista apa curenta, iar toaletele sunt vechi de mai bine de 50 de ani.
Consiliul Judetean ar da jumatate din suma necesara, daca primaria ar suporta restul. Dar alesii locali sustin ca nu sunt bani.
"Nu avem fonduri pentru centrala termica si pentru imprejmuirea cu alei si cu toate cele in curtea scolii", se plange si viceprimarul comunei.
"Situatia nu este nici pe departe singulara. Nu sunt toate resursele financiare necesare, dar vreau sa fie foarte clar: cum arata scoala, cum se fac reparatii cum se fac investitii este responsabilitatea celor care administreaza scoala, adica autoritatile locale", a precizat premierul Ponta.
Iar guvernul stie ca sistemul de invatamant este plin de probleme nerezolvate.
"Problema mijloacelor de transport, a microbuzelor scolare. Sunt elevi care merg si 7-8 km pe jos", explica si Romeo Olteanu, prefectul de Iasi.
"Saptamana viitoare, practic, se demareaza aceasta procedura de achizitie publica... Da. Achizitionam acum 600 de microbuze... minim 600 microbuze scolare", a spus si vicepremierul Liviu Dragnea.
"7 la suta din scoli inca nu au imprejmuire, nu au garduri. In cat timp cele 7 la suta, trebuiesc identificate scoala cu scoala, sa-i ajutam sa aiba imprejmuire. 25 la suta doar din scoli au paza", a mai spus Ponta.
Multe scoli nu au nici suficienti profesori sau invatatori calificati.
Pentru ca nu pot lasa posturile fara acoperire, autoritatile apeleaza la ajutorul celor iesiti la pensie. cu o saptamana inainte de a suna clopotelul, in Capitala mai e nevoie de aproape 300 de dascali doar pentru ocuparea posturilor de invatatori si educatoare. Asta in conditiile in care pana acum s-au incheiat deja 384 de de contracte munca pentru pensionari.
Este clar pentru toata lumea ca pana pe 16 septembrie autoritatile nu vor reusi sa rezolve aceste probleme.