Multi elevi se vor intoarce la scoala in cladiri care stau sa cada. Unele n-au autorizatii de 5 ani
Pe 16 septembrie, multi elevi se vor intoarce in aceleasi scoli darapanate pe care nu le-a reparat nimeni peste vara.
Responsabilii ridica din umeri si se ascund cu totii in spatele cuvintelor: "nu sunt bani". La Timisoara de pilda, copiii care invata la colegii de renume din oras sunt in pericol in orice moment, iar unele unitati de invatamant functioneaza fara autorizatie.
Construita in anul 1897, cladirea in care functioneaza astazi Colegiul National "Loga" din Timisoara a avut parte in ultimii 20 de ani doar de mici reparatii. Tencuiala sta sa cada, iar conducerea a pus afise cu "Atentie! Pericol de accidentare".
"Banda asta, ca si celelalte, le-am instalat in jurul cladirii ca un minim de interventie, de masura pe care noi am gandit ca o putem face ca sa protejam copiii de posibile caderi de tencuiala", spune directoarea.
Acoperisul este ciuruit si, ori de cate ori ploua, apa ajunge in clase.
In ultimii 5 ani, Colegiul National C.D. Loga a functionat fara autorizatie din partea Directiei de Sanatate Publica. In urma cu doar cateva zile, un candelabru s-a desprins si a cazut chiar in mijlocul cancelariei. Din fericire, nimeni nu se afla acolo.
"In caz de seism se poate produce un accident si o catastrofa".
Tot in Timisoara, Colegiul National Banatean a fost reabilitat numai pe sfert. Primaria a fost nevoita sa retrocedeze imobilul in urma unei decizii judecatoresti. "Nefiind proprietatea primariei, ci fiind proprietatea Bisericii Catolice ingreuneaza obtinerea unei astfel de autorizatii", spune Sorin Ionescu, directorul Colegiului National Banatean.
Numai in judetul Timis, 43 de scoli, licee si gradinite functioneaza fara autorizatie, pe raspunderea primariilor. Desi pana la inceperea cursurilor mai sunt doar doua saptamani, Ministerul Educatiei habar nu are cate scoli au autorizatie de functionare, la nivelul intregii tari.