"Familia tradiţională" dispare de la sine. O treime dintre copii, născuţi în afara căsătoriei

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 15 Mai 2018 18:36
Categorie: Social

Peste o jumătate de milion de copii s-au născut în afara căsătoriei, în România ultimilor 7 ani, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Vârsta la care romanii se hotărăsc să îşi oficializeze relaţiile a crescut constant, fenomen pe care sociologii îl numesc "al generaţiei Peter Pan". Practic, vor să mai copilărească.

În 1996, doar 21 la sută dintre copii s-au născut în afara căsătoriei. În 2016, procentul a urcat la 32 la sută. Vârsta medie la care se încheie prima căsătorie a crescut constant, şi a ajuns la 27 de ani şi jumătate la femei. Şi aproape 31 de ani, la bărbaţi.

"Millenials" este numele dat generaţiei de copii născuţi începând cu mijlocul anilor 1980 şi până la sfârşitul anilor 2000. Sociologii le-au spus şi "generaţia Peter Pan", pentru că există o tendinţă clară de a amâna anumite ritualuri, repere de trecere la viaţa adulta- căsătoria, de pildă, şi primul copil. Şi mai este un nume atribuit acestei cohorte, care se potriveşte foarte bine şi în ţara noastră. Este "generaţia bumerang", hotărâtă să facă multe lucruri altfel decât părinţii lor.

Alexandru Pleşea, psiholog: „Erau împărţite funcţiile în casă. Femeia avea grijă de copil, de familie, de treburile casei. Bărbatul făcea agricultură, comerţ, lucruri care presupuneau munca brută. Mai nou, amândoi îşi asumă aceleaşi sarcini.”

În ultimii ani, şi numărul taţilor care au intrat în concediul de creştere a copilului, în locul mamei, a crescut. Anul trecut 3300 de bărbaţi schimbau scutece, în timp ce mama se ocupă de carieră.

Asta nu înseamnă că prejudecăţile au dispărut. Alexandru Pleşea, psiholog: ''Încă mai funcţionează în anumite grupuri sociale, în anumite prietenii această mică jenă, încă îl mai bârfesc pe prietenul lor când stă acasă cu copilul în loc să iasă la o bere.

Familia liberalizează treptat şi luarea deciziilor. Cheltuielile majore sunt de comun acord, indiferent cine aduce banii în casă. Iar copiii primesc cel mult sugestii pentru o carieră sau un partener.

Sociologii anticipează tendinţe noi, şi pentru romanii născuţi după anul 2000. Ei vor fi "generaţia Y"- 8 la sută au cel puţin un părinte plecat în străinătate şi vor redefini familia, în funcţie de experienţele lor.

 

Dragnea, despre mitingul PSD: Se va organiza când vom ști calendarul. E a 10-a oară când vă spun
Dragnea, despre mitingul PSD: Se va organiza când vom ști calendarul. E a 10-a oară când vă spun
VIDEO PROTVPLUS.RO
mos craciun
Cât de mult poate costa să închiriezi un Moş Crăciun de lux. "E din păr natural"
Cum am ajuns să avem salată şi ridichi româneşti proaspete pe masa de Crăciun
Răsturnare de situaţie în cazul copilului de 9 ani care şi-a omorât bunica
Spectacol pentru copiii bolnavi, oferit de medicii şi asistentele de la Fundeni
150 de sibieni îmbrăcați în Moș Crăciun au alergat în centrul orașului
În sfârșit, prima autostradă urbană din România ar putea fi dată în folosință
alistmagazine
Ce designeri vin pe 15 decembrie la târgul Crazy Christmas
Românul care a alergat 250 km la Polul Sud, la -60 de grade Celsius, pentru o cauză nobilă
Idei de cadouri pentru Crăciun. Cum să-i surprindeți pe cei dragi în acest an
Brazi de Crăciun neobișnuiți. Pomul creat de câțiva elevi din Galați: costă 500 de lei
Carnea lăudată de toți bucătarii. Poate costa chiar și 140 de lei kilogramul
Cadouri pentru copiii nevoiași, de la Moș Crăciun. ”Patrula cățelușilor”