"Familia tradiţională" dispare de la sine. O treime dintre copii, născuţi în afara căsătoriei
Peste o jumătate de milion de copii s-au născut în afara căsătoriei, în România ultimilor 7 ani, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.
Vârsta la care romanii se hotărăsc să îşi oficializeze relaţiile a crescut constant, fenomen pe care sociologii îl numesc "al generaţiei Peter Pan". Practic, vor să mai copilărească.
În 1996, doar 21 la sută dintre copii s-au născut în afara căsătoriei. În 2016, procentul a urcat la 32 la sută. Vârsta medie la care se încheie prima căsătorie a crescut constant, şi a ajuns la 27 de ani şi jumătate la femei. Şi aproape 31 de ani, la bărbaţi.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Millenials" este numele dat generaţiei de copii născuţi începând cu mijlocul anilor 1980 şi până la sfârşitul anilor 2000. Sociologii le-au spus şi "generaţia Peter Pan", pentru că există o tendinţă clară de a amâna anumite ritualuri, repere de trecere la viaţa adulta- căsătoria, de pildă, şi primul copil. Şi mai este un nume atribuit acestei cohorte, care se potriveşte foarte bine şi în ţara noastră. Este "generaţia bumerang", hotărâtă să facă multe lucruri altfel decât părinţii lor.
Alexandru Pleşea, psiholog: „Erau împărţite funcţiile în casă. Femeia avea grijă de copil, de familie, de treburile casei. Bărbatul făcea agricultură, comerţ, lucruri care presupuneau munca brută. Mai nou, amândoi îşi asumă aceleaşi sarcini.”
În ultimii ani, şi numărul taţilor care au intrat în concediul de creştere a copilului, în locul mamei, a crescut. Anul trecut 3300 de bărbaţi schimbau scutece, în timp ce mama se ocupă de carieră.
Asta nu înseamnă că prejudecăţile au dispărut. Alexandru Pleşea, psiholog: ''Încă mai funcţionează în anumite grupuri sociale, în anumite prietenii această mică jenă, încă îl mai bârfesc pe prietenul lor când stă acasă cu copilul în loc să iasă la o bere.
Familia liberalizează treptat şi luarea deciziilor. Cheltuielile majore sunt de comun acord, indiferent cine aduce banii în casă. Iar copiii primesc cel mult sugestii pentru o carieră sau un partener.
Sociologii anticipează tendinţe noi, şi pentru romanii născuţi după anul 2000. Ei vor fi "generaţia Y"- 8 la sută au cel puţin un părinte plecat în străinătate şi vor redefini familia, în funcţie de experienţele lor.
Sursa: Pro TV
Etichete: barbat, casatorie, copii, familie, Psihologie, relatii, varsta, generații,
Dată publicare:
15-05-2018 18:36