Vin vremuri grele pentru Arhiepiscopia Tomisului, care a primit facturi duble pentru încălzirea bisericii și a palatului administrativ. Preoții spun că tot greul va cădea pe umerii credincioșilor, cei care întrețin biserica prin donații.  

La fel de rău stau lucrurile și la palatul administrativ din Brăila, unde își au sediile prefectura, primăria și consiliul județean.

Factura pentru încălzirea pe o lună este cât o mașină nouă sau un apartament cu două camere în Brăila.

Reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului au anunțat că pentru biserica principală din Piața Ovidiu din Constanța factura pentru gaz depășește 50.000 de lei, iar la palatul administrativ, doar încălzirea ajunge la 9.000 de lei.

Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt Arhiepiscopia Tomisului: ”Este dublu față de ce se întâmpla în aceeași perioadă a anului trecut și chiar față de ultimele luni. Necazul nostru este că presiunea financiară este pe credincioși, pentru că toată lumea știe acest lucru, facturile bisericii sunt plătite de către credincioși, credincioșii întrețin biserica. Ne întrebăm cum vom suporta aceste facturi”.

Factură dublă, la același consum

La Brăila, factura pentru consumul de gaz din palatul administrativ, în luna decembrie, este comparabilă cu prețul unui apartament cu două camere, în același oraș.

Consiliul județean, primăria și prefectura trebuie să plătească împreună, doar pentru încălzire, aproape 100.000 de lei. Edilii sunt șocați de această sumă.

Marian Dragomir, primarul municipiului Brăila: ”Este una exorbitantă, ca urmare a faptului că măsurile la nivel național s-au luat foarte târziu și pe primul plan au pus orgoliile între partide, în loc să pună interesul cetățeanului. Eu sunt ferm convins că noi, instituțiile publice, ne vom permite să plătim aceste facturi, dar nu aici este problema principală, ci la cetățeni".

Și la prefectură, angajații au început să facă diferite calcule. Fiecare instituție va plăti o parte din factura de un miliard de lei vechi, în funcție de suprafața deținută.

Gabriel Tudose, director Cancelarie Prefectura Brăila: ”Consumul, de exemplu, pentru luna decembrie a anului 2020 este comparabil cu consumul din 2021, decembrie. Diferența este făcută, în schimb, de tarif".

La Teatrul Național Iași, factura e de 5 ori mai mare

Francisk Chiriac, președintele CJ Brăila: "E dublă față de cea de anul trecut. Ne dorim foarte mult să scadă aceste facturi, pentru că surplusul de bani pe care îl plătim pentru utilități îl puteam direcționa către investiții".

La Iași, la Teatrul Național "Vasile Alecsandri", factura la gaze pentru luna decembrie trece de 200.000 de lei, de 5 ori mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Asta cu toate că instituția a avut același consum.

Cristian Hadji-Culea, director Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” Iași: Din fericire, un lucru bun e că ne înghesuim cu opera în aceeași clădire și împărțim factura cu opera. Consumul e același ca anul trecut.
Reporter: Vă permiteți să o plătiți?
Cristian Hadji-Culea: Noi avem bani la bunuri și servicii. Asta înseamnă și lumina și gazele și producția de spectacole. Dacă nu ar costa nimic, ne-am permite spectacole mai scumpe si mai numeroase".