Din cauza secetei, fermierii au început să investească în irigaţii. Câţi bani pot primi de la UE
În acest an de secetă extremă, marii fermieri fac bilanţul şi se gândesc la noi investiţii, pentru a-şi proteja măcar culturile viitoare.
În timp ce unii şi-au cumpărat sisteme de irigaţii din banii lor, alţii încearcă să obţină fonduri europene, cu ajutorul statului. La ultima sesiune, banii s-au împărţit în doar 5 zile.
Proprietarii unei ferme din judeţul Alba au investit 200.000 de euro într-un sistem modern care stropeşte în decurs de 24 de ore peste 70 de hectare.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Fermier: "Avem câte 10 tronsoane la câte 50 de metri, este din oţel galvanizat. În cazul culturii de porumb avem un surplus de 20-30% din producţie şi la lucerna mai câştigăm încă o coasă şi aceasta investiţie a venit ca o necesitate în anii secetoşi."
O parte a investiţiei a fost făcută prin fonduri europene, restul din fonduri proprii.
Dragoş Vasilovici, responsabil fermă: "În anii secetoşi, când alţii nu au reuşit nimic, noi am reuşit să ne asigurăm hrana la animale, deoarece avem peste 1000 de animale în exploataţie."
Şi aceasta livadă din Maramureş este irigată. În caz contrar pomii s-ar fi uscat anul acesta.
Alexandru Balint, proprietar livada: “Când ajungem noi fermierii să cerem, fondurile s-au terminat. A plouat 2 săptămâni şi la 10 zile a fost seceta, n-a fost un an bun.”
Din păcate ajutorul de la stat rămâne un proces greoi, admite chiar ministrul Agriculturii.
Adrian Oros, ministrul Agriculturii: "Anul acesta am reuşit să irigăm 500.000 de hectare, asta e capacitatea acum. Necesarul ar fi fost peste 3 milioane de hectare."
Drept dovadă, la ultima sesiune de proiecte pentru irigaţii, deschisă pe 1 iulie, banii europeni s-au epuizat în cinci zile. Asta deşi depunerea de dosare era programată până pe 30 septembrie. Statul a împărţit 43 milioane de euro, însă autorii celor 95 de proiecte solicitau dublu. Ministrul îi asigura că în următorii 6 ani vor fi mai mulţi bani.
Deocamdată în jur de 30.000 de agricultori au cerut despăgubiri după dezastrul produs de secetă anul acesta.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: seceta, fermieri, ajutor financiar, irigatii,
Dată publicare:
22-09-2020 18:28