Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă au primit o finanțare de 8 miliarde de dolari. Când ar putea fi gata
La centrala de la Cernavodă, ar urma să fie construite două noi reactoare nucleare, cu ajutor american. Autorităţile române au semnat, la Washington, un acord de finanţare record, de 8 miliarde de dolari, pentru această investiţie.
Odată intrate în funcțiune, reactoarele vor dubla actuala capacitate de producție de electricitate a centralei.
Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București anunță că proiectul celor două noi reactoare de la Cernavodă marchează o finanțare-record venită de peste Ocean.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA în România: ”Acest proiect în valoare de 8 miliarde de dolari este cel mai mare pachet de finanțare primit până acum de România, fapt care indică încrederea pe care o au Statele Unite în vechiul lor partener și aliat”.
Acordul a fost semnat la Washington, iar proiectul de la Cernavodă va implica un consorţiu format din companii din Statele Unite, România, Canada şi Franţa, spune ministrul Economiei.
Virgil Popescu, ministrul Economiei: ”Fiind vorba de tehnologie CANDU, canadiană, e clar că trebuie să avem parteneri şi partea canadiană, îmi doresc şi parteneri francezi, deci vom avea un consorţiu euroatlantic pentru construirea reactoarelor. Decizia de investiţie pentru aceste reactoare va fi clar la începutul anului viitor. Vom avea termen de punere în funcţiune 2030. Nu e uşor să construieşti două reactoare”.
Concret, peste 10 ani la Cernavodă ar trebui să fie, în total, 4 reactoare nucleare.
În afară de construirea a două noi reactoare, înțelegerea cu americanii se referă și la retehnologizarea primului reactor, intrat în funcțiune acum 14 ani și care are nevoie de investiții serioase.
Alături de el este un al doilea reactor, din 2007. Împreună, cele două unităţi acoperă 20% din consumul de electricitate la nivel naţional.
Planuri pentru noile reactoare, 3 și 4, datează din perioada comunistă, iar de mai bine de un deceniu autoritățile de la noi caută finanțatori.
Cel mai mult au durat discuțiile cu o mare companie chineză, acuzată ulterior de americani de spionaj nuclear.
Reactoarele 3 și 4 vor dubla capacitatea centralei de la Cernavodă
Negocierile cu asiaticii au început în 2013, an în care era primit la București, cu mare fast, premierul chinez.
România își punea atunci speranțele în banii asiaticilor care ar fi putut finanța mari proiecte de infrastructură și energie.
Doi ani mai târziu, a fost semnat și un memorandum pentru Cernavodă, dar mai apoi totul a rămas pe hârtie.
În iulie, anul acesta, Guvernul a pus punct discuţiilor cu chinezii şi a anunţat că e în căutare de parteneri serioşi din zona euroatlantică.
Odată intrate în funcţiune, cele două noi reactoare vor dubla puterea actuală a centralei de la Cernavodă.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: SUA, romania, acord, finantare, cernavoda, 8 miliarde,
Dată publicare:
10-10-2020 10:02