România va trimite la Bruxelles un plan de reforme și investiții pentru a atrage fondurile de 30 mld. €
Luna viitoare România trebuie să trimită la Bruxelles un plan de reforme și investiții, pentru a putea atrage fondurile europene de 30 de miliarde de euro, a anunţat guvernul.
Responsabili pentru implementarea la nivel legislativ a acestui Planului european sunt chiar doi eurodeputați români: Siegfried Mureşan, din partea PPE şi Dragoş Pâslaru, din grupul Renew Europe.
Siegfried Mureşan: „Pentru România sunt 30,5 miliarde de euro. Propunem o structură bazată pe șase piloni, adică România, la fel ca toate celelalte țări ale Uniunii Europene poate folosi acești bani în următoarele șase domenii: în primul rând tranziția spre o economie verde, în al doilea rând tranziția spre o economie digitală, în al treilea rând coeziunea economică, competitivitatea, productivitate, acestea trei sunt domeniile de dezvoltare economică.”
Despre ce este vorba? La finalul lunii mai Comisia Europeană a propus Parlamentului European un plad de recuperare economică de 750 de miliarde de euro. Din acest plan, 672,5 miliarde de euro sunt Mecanismul European de Redresare şi Reziliență. În iulie şefii celor 27 de state membre au aprobat de acord planul, iar acum are loc scrierea efectivă a proiectului legislativ.
Dragoș Pâslaru: "Ce încercăm să facem este să evităm un pom de Crăciun. În care să avem multe globulețe de investiții punctuale, care să nu fie corelate unele cu celelalte. Noi încercăm cumva să propunem la nivel european nu abordare integrată, o abordare prin care dezvoltarea Europei nu-și propune doar să revină la momentul de dinainte de criza sanitară cip rac tic să ridicăm ambiția europeană pentru a recâștiga leadershipul global pe care Europa într-adevăr trebuie să-l reobțină.”
Guvernul trebuie să pregătească repede lista de proiecte mari de investiţii care să absoarbă cele 30,5 miliarde de euro.
Ludovic Orban: Termenul pentru aprobarea planului este?
Ioan Marcel Boloș: Aprilie 2021
Ludovic Orban: Prima formă a planului asta mă interesează. Când trebuie să...
Ioan Marcel Boloș: În luna octombrie.
Ludovic Orban: În luna octombrie.
Ioan Marcel Boloș: Da.
Ludovic Orban: Am înțeles. Deci noi trebuie să fim pregătiți până la sfârșitul lunii septembrie cu planul de reziliență.
Pentru a reflecta noile priorităţi provocate de pandemie, Parlamentul European are în plan actualizarea strategiei industriale, astfel încât să integreze planul de redresare. Legislativul spune că Uniunea trebuie să prioritizeze domeniile care vor crea locuri de munca verzi şi în acealasi timp vor proteja competita şi piaţa internă.
Parlamentul European dorește ca banii să fie disponibili pentru accesare până în 2024, nu 2023 şi propune simplificarea criteriilor de evaluare, în sensul introducerii a 4 principii: eficiență, eficacitate, relevanță şi coerență.