Experimentul Medgidia: ce sa pui in pamant ca sa nu se mai usuce culturile pe timp de seceta. VIDEO
Un experiment interesant ne arata tuturor ca salcamul ar putea fi marele nostru aliat impotriva secetei. La Constanta, un fermier a cultivat doua terenuri alaturate cu grau si porumb.
Pe unul dintre ele insa, l-a imprejmuit cu salcami, care i-au pastrat umiditatea si l-au ferit de vanturile uscate si de soarele care parjoleste Dobrogea. Celalalt a suferit de sete si a dat o productie de 3 ori mai mica.
Gheorghe Albu a plantat toamna trecuta 150.000 de salcami, si a protejat cu o liziera verde 350 de hectare de teren. Specialistii spun ca a procedat cum nu se poate mai bine.
Practic, salcamul creeaza un fel de microclimat. Creste foarte rapid: in 2 ani poate atinge 3 metri in inaltime. In plus rezista fara probleme si 100 de ani! Indura geruri aspre, si suporta foarte bine seceta.
Singurul dezavantaj: se inmulteste foarte usor si fara control.
Cand solul este arat de toamna, se vede perfect diferenta dintre terenul protejat de salcami, intunecat la culoare si fertil, si cel lasat in voia soarelui, mult mai uscat.
Asa ca fermierul nostru vrea sa mai planteze inca o jumatate de milion de salcami, pe care ii primeste gratuit de la Consiliul Judetean.
Oricine, persoana fizica si juridica poate primi puieti, trebuie doar sa aiba terenul in proprietare sau administrare, spun oficialii.
Investitia in aceste pepiniere de la Medgidia si Plopeni este de o jumatate de milion de euro, insa beneficiile sunt cu mult mai pretioase.
Sursa: Pro TV
Etichete: seceta, agricultura, perdele forestiere, salcami,
Dată publicare:
30-09-2011 19:45