Guvernul a alocat 10 milioane de euro pentru scoaterea unei epave de pe fundul Dunarii

21-09-2011 13:07

Dupa seceta acestui inceput de toamna, apele scazute ale Dunarii scot la iveala povesti demult uitate. La Galati, o bucata din epava navei Slatina, scufundata in 1990, chiar de Ziua Marinei, a inceput sa se vada din apa.

Guvernul a alocat aproape 10 milioane de euro ca sa scoata de pe fundul fluviului cargoul lung de peste 100 de metri si greu de  2.000 de tone.

Nava Slatina a apartinut Flotei a 4-a maritime romanesti si a fost adusa in 1989 la Santierul Naval din Galati, pentru reparatii.

Un an mai tarziu, chiar pe 15 august, de Ziua Marinei, marinarii au facut o manevra gresita si cargoul s-a scufundat. Timp de 21 de ani, nu a mai vazut lumina soarelui pana zilele acestea, cand, din cauza nivelului scazut al Dunarii, bucati din epava au aparut deasupra luciului apei.

Pentru ca resturile navei ingreuneaza manevrele de iesire din docul santierului naval, dar afecteaza si siguranta traficului in zona, autoritatile au decis sa le scoata la suprafata.

Suma ceruta de Administratia Porturilor Dunarii Maritime Galati este de 10 milioane de euro, in conditiile in care scoaterea navei Rostock a costat 5 milioane de euro.

Tags: epave, dunare,


VIDEO PROTVPLUS.RO