Din granarul Europei, Romania a devenit desert. Drama taranilor care nu mai au ce culege de pe camp
Pamantul crapa de sete dupa o vara caniculara si un inceput de toamna fara picatura de ploaie. De doua saptamani nu a mai cazut strop peste ogoarele noastre, iar prognoza arata ca luna septembrie va fi in totalitate una secetoasa.
Taranii se numesc deja blestemati. Acolo unde inca exista culturi nestranse, ele palesc in lipsa apei. Retea de irigatii nu prea mai avem, iar acolo unde a fost totusi refacuta, lipsesc banii pentru apa. In mai toate judetele se vorbeste despre compromiterea culturilor pentru ca bobul de grau nu are cum sa se prinda intr-o brazda nisipoasa.
In judetul Timis, agricultorii isi plang in pumni. In zona nu a mai plouat de 2 luni, iar acum pamantul e ca betonul si rupe utilajele. Ioan Jivu, spre exemplu, numara pagubele la hectar. Productia este cu 70% mai mica fata de anul trecut.
"Am incercat cu banda, dar s-a rupt din cauza ca pamantul e tare, asa ca am pus plugul si am revenit la tehnologia de acum 10 ani", a spus Ioan Jivu, agricultor
In aceeasi situatie disperata sunt si cultivatorii de legume din Buzau ori Galati. Lipsa apei din sol este confirmata de masuratorile specialistilor. Rezerva din straturile aflate la cateva zeci de centimetri sub pamant este in acest moment cu 60% mai mica decat cea optima pentru culturile de toamna.
Iar punctul culminant al secetei nu a fost inca atins. Specialistii atrag atentia ca in urmatoarele zile in zonele din sud, vest si est tarii, lipsa apei se va accentua. In aceste conditii, culturile de rapita, orz si grau ar putea fi compromise pentru ca nu vor fi insamantate la timp. Am mai fi avut o sansa daca nu distrugeam reteaua de irigatii.
Dintre cele 9 milioane de hectare arabile, doar un milion si jumatate mai pot fi udate. Dar si acolo unde pompele inca mai merg lipsesc banii de apa.
Seceta nu loveste doar in agricultura. La Targu Jiu, un sfert dintre apartamente au ramas fara apa. Vorbim de cele de la etajele superioare. Si asta pentru ca in zona nu a mai plouat de 2 luni, asa ca debitele principalelor surse de alimentare s-au redus pana la o treime.
Se anunta ceva ploi slabe la inceputul lunii octombrie, insa doar in Est, asa ca seceta se va mentine in mare parte a tarii.
Din granarul Europei, Romania se tranforma in desert. Seceta de la an la an, dusmanul cel mai de temut pentru taranii romani. Dupa o vara fara prea multe ploi si o toamna arida, in tara fantanile seaca, culturile se usuca vazand cu ochii, iar animalele raman fara apa.
Suntem pe locul 5 in Europa ca suprafata arabila, insa nu avem grija de pamanutul nostru, asa ca acum culturile trag sa moara. Oamenii isi ara pamantul, chiar daca stiu ca nu va iesi nimic.
Nu avem o strategie a guvernului pentru combaterea secetei. Cele mai multe statii de irigare sunt invechite sau stau degeaba pentru ca oamenii nu au bani sa plateasca.
O varianta ar fi sa ne axam pe cresterea soiurilor rezistente la seceta, dar putini agricultori stiu de ele. Vorbim de naut, mazare si coriandru.