Exodul copiilor. Pleaca sa invete in tarile unde lucreaza parintii lor

Dată publicare: 28-07-2010 00:00
Dată actualizare: 06-11-2012 00:10


In plina vacanta, directorii scolilor primesc o noua lovitura. Parintii plecati la munca in strainatate se intorc sa-si ia copiii in tarile unde s-au stabilit. Iar la noi multe banci vor ramane goale din toamna.

Mai putini elevi inseamna fonduri mai mici pentru o scoala sau chiar desfiintarea ei, pentru ca Ministerul Educatiei finanteaza unitatile de invatamant doar in functie de numarul celor inscrisi.

Elena Gaica si sotul ei au plecat din Ramnicu Valcea in 2003. Si-au gasit de lucru la Milano si dupa doi ani si-au luat si baietii, care erau la gimnaziu.

La fel au procedat si sotii Dobos, care si-au retras copii din comuna Rachiteni, judetul Iasi si i-au dus in Spania. Chiar daca revin cu dor in fiecare vacanta, fetele spun ca le place mai mult scoala de acolo.

Scoala Solesti din Vaslui pierde si ea in fiecare an cate 20 de elevi.

Copiii care ajung in tarile Uniunii Europene au dreptul la alocatii de zece ori mai mari decat la noi. Fata de 42 de lei pe luna, elevii romani ai caror parinti lucreaza in tari ca Italia, Spania, Franta, Germania sau Marea Britanie primesc de la statul gazda peste 100 de euro.

Plecarea copiiilor romani va duce insa la inchiderea scolilor de la tara, pentru ca incepand din acest an, Ministerul finanteaza elevii si nu cladirea. Daca unitatea de invatamant are putini elevi, atunci poate fi inchisa.

Inspectorii scolari se asteapta sa primeasca si mai multe cereri de transfer in luna august, cand parintii plecati la munca in strainatate se intorc in concediu.

 

Tags: educatie,


VIDEO PROTVPLUS.RO