Eurostat: România, printre statele în care a crescut numărul căsătoriilor. Rata divorțurilor, în scădere
Indiferent de vreme, a început sezonul nunților, iar mirii care nu s-au organizat din timp, cu greu mai găsesc un loc liber la restaurant, ori la Starea Civilă.
Din cauza aglomerației, unii îndrăgostiți fac cununia civilă și în timpul săptămânii, iar cei care oficiază cununiile spun că cererea a crescut și cu 30 la sută. Un raport Eurostat, confirmă că România este printre țările cu un număr mare de căsătorii, și mic de divorțuri.
Roxana și Alin au devenit oficial o famile. Au spus „Da” în fața ofițerului de Stare Civilă și a rudelor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Roxana: Am ales o zi în cursul săptămânii pentru că în weekend zilele erau ocupate.
Reporter: A fost un impediment că nu ați găsit loc în weekend?
Roxana: Aici, la căsătoria civilă, nu, pentru că nu aveam de gând să fim mulți, dar pentru petrecerea de după, botez și cununie, a fost un pic dificil pentru că erau restaurante unde weekenduri libere am găsit abia în octombrie.
Luna iulie, cea mai aglomerată
În aceasta perioadă, ofițerii de Stare Civilă de la un singur sector din Capitală oficiază într-o zi de weekend și 30 de căsătorii. Luna iulie este și mai aglomerată: într-o zi de sâmbătă sunt, de obicei, și 50 de cununii.
Cătălina Elena Lazăr, ofițer de stare civilă: „Se simte o creștere de circa 25-30% fară de anii precedenți. În general, sâmbăta se oficiază cele mai multe nunți, urmează vinerea și respectiv zilele de luni până joi. În anul 2022, din ianuarie până acum, s-au oficiat 380 de căsătorii”.
Potrivit Institutului Național de Statistică, în 2021 au fost oficiate peste 114.000 de căsătorii, un număr mai mare decât în 2020, cu aproximativ 40 la sută. Totodată, în țara noastră, potrivit Eurostat, în 2020 a scăzut rata divorțului. La fel și în țări precum Luxemburg, Lituania sau Slovenia. Singura țară în care s-a înregistrat o creștere este Danemarca.
Silvia Luican, sociolog: „Pandemia a avut un impact și în aceasta zonă. Oamenii au trecut prin mai multe stări și căsătoria vine să rezolve aceasta instabilitate, creând iluzia unui cadru stabil. Iluzia nu e un lucru rău. Avem nevoie să ne simțim în siguranță. În alte state căsătoria nu este ceva obligatoriu, iar familia este înțeleasă ca fiind acea structura, care dincolo de oficializare, ea coexista independent. La noi definiția este mai tradițională. Familia tradițională din doi membrii, bărbat și femeie și copii. Iată, o altă presiune socială, de a avea copii. Cu toții știm cum intervin aceste întrebări din partea părinților, bunicilor, a rudelor”.
După doi ani de restricții, cererea pentru evenimente este mare, iar prețurile au crescut cu 20%.
Sursa: Pro TV
Etichete: casatorie, divort, eurostat, cununie civila,
Dată publicare:
17-05-2022 20:31