Nunțile, după doi de ani de restricții: prețuri mai mari și opțiuni mai restrânse
După doi ani de restricții, cei care vor să se căsătorească au, în sfârșit, libertatea să își organizeze nunta la care au visat.
Însă, la un preț mai mare și cu opțiuni mai restrânse. Și asta pentru că aproape un sfert din furnizorii din domeniu și-au închis afacerile din cauza pandemiei. Firmele de evenimente spun că se pregătesc pentru cel mai aglomerat sezon, mai ales că, față de 2019, au de organizat de două ori mai multe nunți.
Pe Ruxandra și Răzvan îi mai despart 4 luni de ziua în care vor spune "da". Deși plănuiau să se căsătorească anul trecut, au fost nevoiti sa amâne nunta pentru vara aceasta.
Ruxandra: „N-am vrut să fie o nuntă cu compromisuri. Nu am vrut să avem un număr mai mic de persoane sau să încheiem mai repede nunta decât ne-am dori noi. Dacă vrem să petrecem până dimineață să putem petrece până dimineată. Cam toți au fost deschiși pe partea asta de contracte. Adică foto, video, ne așteaptă și am rămas exact la fel”.
Nu la fel de norocoși au fost Camelia și Nandor. S-au logodit la începutul acestui an și ar fi vrut să facă nunta în vară: „Nu am mai găsit locuri la saloanele de evenimente. E greu și cu formația, foto, video. Toți sunt ocupați și nu mai au loc și pentru noi. Încă încercăm să găsim ceva pentru anul viitor”.
De altfel, organizatorii din domeniu vorbesc despre anul cu cele mai multe nunți din istorie. Față de 2019, numărul cuplurilor care vor spune "da" în acest sezon a crescut cu 120%. În aceste condiții, nici nu e de mirare că multe săli de evenimente sunt ocupate chiar și în cursul săptămânii.
Flori Stoian, managerul unei locații de evenimente: „Dacă înainte de pandemie aveam undeva între 20 și ceva, până în 30 de nunți, acum am depășit 40. Zile de vineri avem ocupate în acest moment. Zile de post avem ocupate, nu ne așteptam”.
Marin Căpățână, artist: Am început repetițiile.
Reporter: Cam câte cântări?
Marin Căpățână, artist: Ne apropiem de 40 și cred că vom sări de 40. Într-un an obișnuit aveam cam 30.
Pe de altă parte, sunt locuri mai puține și pentru că multe afaceri din domeniu au pus lacătul pe ușă din cauza pandemiei și a creșterii de prețuri.
Alin Caraman, președintele Asociației Furnizorilor din Industria Nunților: „S-ar putea ca până în mai această scădere să fie de 35% a firmelor care nu mai există astăzi și erau în 2019. Și cele 65% care au rămas sunt la capacitate redusă. Și toate acestea într-un sezon în care avem o cerere de 120% datorată amânării evenimentelor”.
Organizatorii de evenimente vorbesc de prețuri cu 20% mai mari cam la toate serviciile. De la salonul pentru petrecere, meniuri, verighete și până la serviciile foto, video, formație sau DJ. În aceste condiții și darul din partea invitaților ar putea fi mai consistent.
Pe internet sunt, însă, tot felul de aplicații care calculează suma potrivită pe care să o puneți în plic, în funcție de venitul dumneavostră, gradul de rudenie cu mirii, dar și locul unde va avea loc nunta.