Esti amator de legume exotice?Nu le cauta prea departe!Se cultiva si la noi
Obisnuiti-va sa vedeti tot mai des prin magazine castraveti africani, cartofi dulci din America de Sud si anghinare din Italia. Sunt legume care le pot inlocui cu succes pe cele traditionale. Si nu sunt mai scumpe, pentru ca s-au facut tot la noi.
Facem o calatorie in Africa. Aici se cultiva aici din mosi stramosi kivano. Castravetele "buzdugan" sau "grenada" inteapa mai ceva ca un arici, dar are un gust de vis.
Pentru ca este un amestec fascinant intre castravete, ananas, lime si banana, taranii nostri nu prea il vad in otet sau in saramura ca pe traditionalul cornison.
Intr-un fel au dreptate spun si specialitistii horticultori. E mai mult fruct decat leguma. Cu toata responsabilitatea, horticultorii spun ca se poate extinde pe suprafete mari. De ani de zile lupta sa-l invete pe Kivano din desertul Kalahari, cu desertificarile din Lunca Dunarii, Dobrogea si Muntenia.
Afacerea legumelor exotice sare insa de unde ne asteptam mai putin.
"Ipomea Batatas" sau cartoful dulce este o descoperire neasteptata. "Yam" din America de Sud este imun la gandacul de Colorado. Copt sau sub forma de chipuri poate fi delicios si intr-o crema de prajituri.
Romanii sunt insa sceptici cand vine vorba de gusturi atat de exotice. Cercetatorii cred ca agricultorii nostri ar trebui sa se gandeasca serios sa-si extinda, totusi, propriile culturile de fenicul si anghinare, aclimatizate de peste 40 de ani in Romania. Sunt mult mai sanatoase si mai hranitoare decat varza ori salata verde si pot fi produse in Romania cu 5 lei pe kilogram.