S-a mutat Romania la tropice? Nu, s-au adaptat fructele exotice la clima
Nu e pasare ca porcul, dar nici mar ca banana. Uitati de ionatane, de prune sau de gutui. Romanii s-au pus pe cultivat fructe tropicale. Nostim este ca le iese, dupa 20 de ani de studii si testari.
Agronomii declara cu mana pe inima ca anumite soiuri de curmale, kiwi sau banane s-au adaptat excelent, chit ca la noi bate bruma si o jumatate de an este frig.
Pe 20.000 de metri patrati de pamant romanesc cresc arbusti incarcati de banane, curmale chinezesti si de parfumatul fruct kiwi.
La fel de emotionat ca si exploratorii care au adus porumbul din America in Europa, domnul Dorel Hoza de la Facultatea de Horticultura ne-a prezentat "Banana Nordului" ca pe copilul sau. Chit ca vremurile sunt din ce in ce mai grele, cercetatori nostri sunt siguri ca, foarte curand, o sa putem prepara banana split din productia autohtona.
Banana Nordului nu seamana deloc cu ce vedem noi in hipermarketuri. Are coaja mai subtire, are samburi, dar gustul este acelasi. Multi bucatari sunt tentati sa creada ca au de-a face cu "Musa Paridisiaca ", un soi folosit la tropice pentru felul doi. Eroare, spun cercetatorii. Este un fruct pentru desert si trebuie tratat ca atare.
Exista si varianta exotica a prunelor romanesti, "Zizifus Jujuba", curmala chinezeasca, deprinsa cu seceta, frigul si ploile. S-a adaptat perfect, ba chiar aduce cu marul golden.
Revelatia horticultorilor ramane "Diospyros Kaki". "Fructul zeilor" a ajuns pe continent in 1.800, seamana cu o rosie, dar are gust de caisa. Italienii si spaniolii il vand cu 3 euro bucata si au aflat primii ca este plin de tanin, o substanta astringenta care lupta impotriva tumorilor la stomac.
Sefii de la agricultura spun ca nu-i exclus sa dea subventii pentru banane si curmale. Undeva prin 2020...