Salariile incep de la 1.000 de euro, insa tot nu sunt suficienti tineri care sa accepte slujba. Patronii se declara disperati
Cu putin timp inainte de inceperea vacantei de vara, patronii de restaurante sunt disperati.
Nu sunt destui bucatari, chiar daca salariile oferite sunt bune. S-a ajuns in aceasta situatie pentru ca in Romania au ramas doar cateva scoli de meserii, iar elevii aflati in ultimul an de studiu nu vor sa lucreze acasa, ci in strainatate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Doar 15 elevi din Constanta sunt in acest an pregatiti sa devina bucatari, in timp ce, de fapt, cererea pe litoral este de 20 de ori mai mare. Sambata, de exemplu, tinerii au avut de preparat deserturi uzuale.
Marian este din Chisinau si s-a mutat la Constanta tocmai pentru a se face bucatar. Dupa un an de scoala profesionala, are deja asigurat un loc de munca pe timpul verii. Viseaza insa sa devina chef pe un vas de croaziera.
Marian: "In timpul weekendului, la evenimente, sambata si duminica, daca ma cheama, lucrez."
Reporter: "Cam cat castigi pe weekend?"
Marian: "Un milion si ceva."
Elev: "Un sef bucatar pe un vas de croaziera ia cam 3-4 mii de euro. "
Reporter: "Acolo te vezi?"
Elev: "Dupa ani de lucru."
Andreea, eleva: "In strainatate, ma vad pe un vapor."
Profesorii spun ca cererea mare de pe piata a facut ca ministerul sa aprobe reînfiintarea claselor la scolile profesionale.
Adriana Dima director Colegiul Comercial "Carol I" Constanta: "Nu reusim sa facem fata, mai ales in timpul sezonului. Toata lumea vine si solicita bucatari, ospatari, cofetari."
Si cei care ar trebui sa-i invete meserie dupa scoala pe acesti copii au of-urile lor.
Ismail Kiptur maestru bucatar: "E o diferenta enorma intre un salariu aici si un salariu in Marea Britanie, chiar daca e la fel de stresant stilul de munca in bucatarie."
La aceasta ora, pe litoral este nevoie de cel putin 300 de bucatari pregatiti, fara sa tinem cont de personalul necalificat.
La Cluj, la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentara din Cluj invata in prezent 400 de elevi. Si ei sunt putini in comparatie cu cererea.
Adriana Tarta director Colegiul Tehnic "Raluca Ripan": "Agentii economici ne suna zilnic sa ne ceara meseriasi. Am avut peste 250 de cereri."
Practic, de bucatar depinde in mare masura succesul afacerii, spun patronii.
Valentin Lungu director general restaurant: "Bucatarul are un rol foarte important pentru un restaurant, pentru ca daca mancarea este buna, oamenii vor continua sa vina, altfel, daca mancarea este proasta, nu mai conteaza atmosfera si servirea."
Nicolae Muresan, manager lant de restaurante: "Avem nevoie sa acoperim necesarul de personal calificat, de buna calitate, bucatari, ospatari."
In aceasta criza, agentii economici sunt dispusi sa le oferte tinerilor bucatari salarii care pornesc si de la o mie de euro.