Salariile incep de la 1.000 de euro, insa tot nu sunt suficienti tineri care sa accepte slujba. Patronii se declara disperati

×
Codul embed a fost copiat

Cu putin timp inainte de inceperea vacantei de vara, patronii de restaurante sunt disperati.

 

Nu sunt destui bucatari, chiar daca salariile oferite sunt bune. S-a ajuns in aceasta situatie pentru ca in Romania au ramas doar cateva scoli de meserii, iar elevii aflati in ultimul an de studiu nu vor sa lucreze acasa, ci in strainatate.

Doar 15 elevi din Constanta sunt in acest an pregatiti sa devina bucatari, in timp ce, de fapt, cererea pe litoral este de 20 de ori mai mare. Sambata, de exemplu, tinerii au avut de preparat deserturi uzuale.

Marian este din Chisinau si s-a mutat la Constanta tocmai pentru a se face bucatar. Dupa un an de scoala profesionala, are deja asigurat un loc de munca pe timpul verii. Viseaza insa sa devina chef pe un vas de croaziera.

Citește și
Insotitoare de bord
Meseria in care esti platit cu 3.000 de euro pe luna, dupa ce faci un curs de 1.500 de euro. Romancele, tot mai cautate

Marian: "In timpul weekendului, la evenimente, sambata si duminica, daca ma cheama, lucrez."
Reporter: "Cam cat castigi pe weekend?"
Marian: "Un milion si ceva."

Elev: "Un sef bucatar pe un vas de croaziera ia cam 3-4 mii de euro. "
Reporter: "Acolo te vezi?"
Elev: "Dupa ani de lucru."

Andreea, eleva: "In strainatate, ma vad pe un vapor."

Profesorii spun ca cererea mare de pe piata a facut ca ministerul sa aprobe reînfiintarea claselor la scolile profesionale.

Adriana Dima director Colegiul Comercial "Carol I" Constanta: "Nu reusim sa facem fata, mai ales in timpul sezonului. Toata lumea vine si solicita bucatari, ospatari, cofetari."

Si cei care ar trebui sa-i invete meserie dupa scoala pe acesti copii au of-urile lor.

Ismail Kiptur maestru bucatar: "E o diferenta enorma intre un salariu aici si un salariu in Marea Britanie, chiar daca e la fel de stresant stilul de munca in bucatarie."

La aceasta ora, pe litoral este nevoie de cel putin 300 de bucatari pregatiti, fara sa tinem cont de personalul necalificat.

La Cluj, la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentara din Cluj invata in prezent 400 de elevi. Si ei sunt putini in comparatie cu cererea.

Adriana Tarta director Colegiul Tehnic "Raluca Ripan": "Agentii economici ne suna zilnic sa ne ceara meseriasi. Am avut peste 250 de cereri."

Practic, de bucatar depinde in mare masura succesul afacerii, spun patronii.

Valentin Lungu director general restaurant: "Bucatarul are un rol foarte important pentru un restaurant, pentru ca daca mancarea este buna, oamenii vor continua sa vina, altfel, daca mancarea este proasta, nu mai conteaza atmosfera si servirea."

Nicolae Muresan, manager lant de restaurante: "Avem nevoie sa acoperim necesarul de personal calificat, de buna calitate, bucatari, ospatari."

In aceasta criza, agentii economici sunt dispusi sa le oferte tinerilor bucatari salarii care pornesc si de la o mie de euro.

Articol recomandat de sport.ro
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Citește și...
Gabriela Firea, dupa ce o profesoara s-a plans pe internet ca a fost concediata:
Gabriela Firea, dupa ce o profesoara s-a plans pe internet ca a fost concediata: "Aceasta meserie se face indeosebi cu inima"

Gabriela Firea a condamnat orice incercare de face o legatura intre intreruprea activitatii profesoarei Cristina Tunegaru la Scoala 95 din Bucuresti si criticile cadrului didactic la adresa sa.

Meseria in care esti platit cu 3.000 de euro pe luna, dupa ce faci un curs de 1.500 de euro. Romancele, tot mai cautate
Meseria in care esti platit cu 3.000 de euro pe luna, dupa ce faci un curs de 1.500 de euro. Romancele, tot mai cautate

Extrem de frumose, romancele sunt din ce in ce mai cautate de companiile aeriene din Orientul Mijlociu, dar si din Europa.

Cea mai dulce meserie: degustatori de ciocolata, cu diploma. Cat costa intrarea la un eveniment tinut de Nicolae si Diana
Cea mai dulce meserie: degustatori de ciocolata, cu diploma. Cat costa intrarea la un eveniment tinut de Nicolae si Diana

Doi tineri din Timisoara au cea mai dulce meserie din lume. De cativa ani sunt degustatori profesionisti de ciocolata si colinda lumea ca sa evalueze mii de sortimente. S-au gandit sa imparta experienta lor si cu pasionatii de acasa.

Cea mai banoasa meserie din Romania. Industria in care venitul mediu depaseste 5.600 lei
Cea mai banoasa meserie din Romania. Industria in care venitul mediu depaseste 5.600 lei

Salariul mediu brut pe economie a crescut cu 3% in noiembrie 2016, fata de luna anterioara, si a ajuns la 3.005 lei.

Recomandări
Ucraina a atacat o importantă rafinărie din Rusia cu rachete britanice. VIDEO
Ucraina a atacat o importantă rafinărie din Rusia cu rachete britanice. VIDEO

Ucraina a atacat o importantă rafinărie din Rusia cu rachete britanice, au declarat joi oficialii militari și de securitate ucraineni, potrivit Sky News.

Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone
Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone

Prima zi de Crăciun a adus vreme rece, zăpadă și ger. La munte, vântul a suflat cu putere, iar pe șosele turiștii s-au trezit într-un scenariu pentru care nu erau pregătiți.

Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor
Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor

Sezonul de gripă a început mai devreme anul acesta, iar autoritățile au emis deja o alertă epidemiologică. Asta după ce timp de trei săptămâni numărul cazurilor a crescut alarmant și a fost înregistrat și primul deces.