Salariile incep de la 1.000 de euro, insa tot nu sunt suficienti tineri care sa accepte slujba. Patronii se declara disperati

×
Codul embed a fost copiat

Cu putin timp inainte de inceperea vacantei de vara, patronii de restaurante sunt disperati.

 

Nu sunt destui bucatari, chiar daca salariile oferite sunt bune. S-a ajuns in aceasta situatie pentru ca in Romania au ramas doar cateva scoli de meserii, iar elevii aflati in ultimul an de studiu nu vor sa lucreze acasa, ci in strainatate.

Doar 15 elevi din Constanta sunt in acest an pregatiti sa devina bucatari, in timp ce, de fapt, cererea pe litoral este de 20 de ori mai mare. Sambata, de exemplu, tinerii au avut de preparat deserturi uzuale.

Marian este din Chisinau si s-a mutat la Constanta tocmai pentru a se face bucatar. Dupa un an de scoala profesionala, are deja asigurat un loc de munca pe timpul verii. Viseaza insa sa devina chef pe un vas de croaziera.

Citește și
Insotitoare de bord
Meseria in care esti platit cu 3.000 de euro pe luna, dupa ce faci un curs de 1.500 de euro. Romancele, tot mai cautate

Marian: "In timpul weekendului, la evenimente, sambata si duminica, daca ma cheama, lucrez."
Reporter: "Cam cat castigi pe weekend?"
Marian: "Un milion si ceva."

Elev: "Un sef bucatar pe un vas de croaziera ia cam 3-4 mii de euro. "
Reporter: "Acolo te vezi?"
Elev: "Dupa ani de lucru."

Andreea, eleva: "In strainatate, ma vad pe un vapor."

Profesorii spun ca cererea mare de pe piata a facut ca ministerul sa aprobe reînfiintarea claselor la scolile profesionale.

Adriana Dima director Colegiul Comercial "Carol I" Constanta: "Nu reusim sa facem fata, mai ales in timpul sezonului. Toata lumea vine si solicita bucatari, ospatari, cofetari."

Si cei care ar trebui sa-i invete meserie dupa scoala pe acesti copii au of-urile lor.

Ismail Kiptur maestru bucatar: "E o diferenta enorma intre un salariu aici si un salariu in Marea Britanie, chiar daca e la fel de stresant stilul de munca in bucatarie."

La aceasta ora, pe litoral este nevoie de cel putin 300 de bucatari pregatiti, fara sa tinem cont de personalul necalificat.

La Cluj, la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentara din Cluj invata in prezent 400 de elevi. Si ei sunt putini in comparatie cu cererea.

Adriana Tarta director Colegiul Tehnic "Raluca Ripan": "Agentii economici ne suna zilnic sa ne ceara meseriasi. Am avut peste 250 de cereri."

Practic, de bucatar depinde in mare masura succesul afacerii, spun patronii.

Valentin Lungu director general restaurant: "Bucatarul are un rol foarte important pentru un restaurant, pentru ca daca mancarea este buna, oamenii vor continua sa vina, altfel, daca mancarea este proasta, nu mai conteaza atmosfera si servirea."

Nicolae Muresan, manager lant de restaurante: "Avem nevoie sa acoperim necesarul de personal calificat, de buna calitate, bucatari, ospatari."

In aceasta criza, agentii economici sunt dispusi sa le oferte tinerilor bucatari salarii care pornesc si de la o mie de euro.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Alexia Căruțașu și-a aflat adversarele de la Campionatul Mondial de anul viitor! Românca joacă acum pentru naționala Turciei
FOTO Alexia Căruțașu și-a aflat adversarele de la Campionatul Mondial de anul viitor! Românca joacă acum pentru naționala Turciei
Citește și...
Gabriela Firea, dupa ce o profesoara s-a plans pe internet ca a fost concediata:
Gabriela Firea, dupa ce o profesoara s-a plans pe internet ca a fost concediata: "Aceasta meserie se face indeosebi cu inima"

Gabriela Firea a condamnat orice incercare de face o legatura intre intreruprea activitatii profesoarei Cristina Tunegaru la Scoala 95 din Bucuresti si criticile cadrului didactic la adresa sa.

Meseria in care esti platit cu 3.000 de euro pe luna, dupa ce faci un curs de 1.500 de euro. Romancele, tot mai cautate
Meseria in care esti platit cu 3.000 de euro pe luna, dupa ce faci un curs de 1.500 de euro. Romancele, tot mai cautate

Extrem de frumose, romancele sunt din ce in ce mai cautate de companiile aeriene din Orientul Mijlociu, dar si din Europa.

Cea mai dulce meserie: degustatori de ciocolata, cu diploma. Cat costa intrarea la un eveniment tinut de Nicolae si Diana
Cea mai dulce meserie: degustatori de ciocolata, cu diploma. Cat costa intrarea la un eveniment tinut de Nicolae si Diana

Doi tineri din Timisoara au cea mai dulce meserie din lume. De cativa ani sunt degustatori profesionisti de ciocolata si colinda lumea ca sa evalueze mii de sortimente. S-au gandit sa imparta experienta lor si cu pasionatii de acasa.

Cea mai banoasa meserie din Romania. Industria in care venitul mediu depaseste 5.600 lei
Cea mai banoasa meserie din Romania. Industria in care venitul mediu depaseste 5.600 lei

Salariul mediu brut pe economie a crescut cu 3% in noiembrie 2016, fata de luna anterioara, si a ajuns la 3.005 lei.

Recomandări
Care ar fi motivul pentru care PSD s-a retras de la negocieri. Surse: Nimeni nu vrea să fie „noul Boloș”, șef la Finanțe
Care ar fi motivul pentru care PSD s-a retras de la negocieri. Surse: Nimeni nu vrea să fie „noul Boloș”, șef la Finanțe

Tensiunile dintre liderii partidelor proeuropene au crescut progresiv. Disputele au fost aparent pentru programul de guvernare, totul culminând cu opt condiții puse de USR.

Tensiunile politice şi economice au influențat piața imobiliară. Interesul românilor pentru locuințe a scăzut simțitor
Tensiunile politice şi economice au influențat piața imobiliară. Interesul românilor pentru locuințe a scăzut simțitor

Piața imobiliară trece printr-o perioadă sensibilă din cauza instabilității politice și economice.

Pîrvulescu: Ne adâncim într-o criză de care nu aveam nevoie și care este o criză a lipsei de maturitate a actorilor politici
Pîrvulescu: Ne adâncim într-o criză de care nu aveam nevoie și care este o criză a lipsei de maturitate a actorilor politici

Politologul Cristian Pîrvulescu a vorbit, joi seară, într-un interviu pentru Știrile ProTV despre situația de pe scena politică, după anunțul PSD de a se retrage de la negocieri.