Elevii de liceu din Cluj au aflat care este diferenta dintre furt si talharie, la ora de educatie juridica: "Acum stiu multe"

Dată publicare: 13-03-2017 19:48
Dată actualizare: 16-03-2017 07:16


Infractionalitatea in randul minorilor este intr-o crestere alarmanta. Furturile, talhariile si actele de violenta sunt cele mai frecvente, iar in multe situatii se ajunge si la viol sau omor.

Numai anul trecut s-au inregistrat aproape 4.000 de cazuri cu adolescenti care au comis fapte penale. Duminica seara, trei minori au intrat peste un batran in casa, l-au batut si i-au luat banii. Pentru a trage un semnal de alarma, la Cluj, judecatorul Cristian Danilet, fost membru CSM, a tinut luni crsuri de educatie juridica pentru copii.

Adolescentii, in varsta de 15, 16 si 17 ani, si-au acoperit fetele si au intrat in toiul noptii in locuinta batranului de 88 de ani. Acesta s-a trezit intr-o ploaie de pumni si, ca sa scape, le-a dat minorilor toti banii pe care ii avea in casa - 100 de lei. La scurt timp dupa atac, politistii au reusit sa ii gaseasca pe hoti.

Inspector Raducu Silaghi, purtatorul de cuvant al IPJ Satu Mare: "Politistii continua cercetarile sub aspectul infractiunii de talharie calificata."

Potrivit legii, copiii cu varste pana in 14 ani nu raspund penal. Dupa aceasta varsta pot fi sanctionati si trimisi in centre speciale de detentie pentru minori, asa cum ar putea fi pedepsiti si cei trei adolescenti agresori, daca vor fi gasiti vinovati.

"Deci e talharie: furtul pentru care s-a folosit violenta. "Daca nu imi dai telefonul, te bat" - deci amenintare si furt se numeste tot talharie. Asta e o fapta foarte grava, intalnita foarte des la copii", le explica magistratul.

Ca sa afle cum sunt pedepsite de Codul Penal aceste infractiuni, mai multi elevi de clasa a 9-a de la un liceu din Cluj au participat la o ora de educatie juridica tinuta de judecatorul Cristian Danilet.

"Mi s-a parut foarte utila. Inainte nu stiam anumite chestii, acum stiu mai multe legi" - spune o eleva.

In 2016 s-au inregistrat 3.900 de infractiuni comise de minori, cu 300 mai multe decat in 2015. Pentru cei mici, judecatorul Cristian Danilet a facut un manual special, in care explica, pe intelesul lor, prevederile Codului Penal.

Cristian Danilet, judecator: "De la an la an, remarcam din ce in ce mai multe infractiuni savarsite de catre minori, mai ales furturi, talharii, violuri, dar si crime. Nimeni nu poate invoca necunoasterea legii."

Statisticile sunt ingrijoratoare si in randul victimelor. 5.000 de copii cad anual prada violentelor, talhariilor, violurilor sau chiar traficului de minori.


VIDEO PROTVPLUS.RO