Ce se intampla cu ancheta in cazul OUG 13. Ministrul Justitiei: "Nu poate continua pe oportunitate, legalitate"
Ancheta in cazul Ordonantei 13 continua in legatura cu comiterea de infractiuni, dar nu poate continua asupra aspectelor de oportunitate si legalitate, a declarat, sambata, ministrul Justitiei, Tudorel Toader.
Ministrul a precizat ca a prezentat Comisiei de la Venetia, al carei membru titular este, un raport privind evolutiile constitutionale si legislative recente din Romania.
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader a declarat, sambata, la Digi 24, ca procurorii isi vor continua ancheta pentru a finaliza dosarul privind OUG 13.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Ancheta continua pe infractiuni, pe fapte prevazute in Codul penal sau intr-o lege speciala, dar nu poate continua pe oportunitate, circumstante, imprejurari, legalitate, constitutionalitate", a spus Toader.
El a adaugat ca participa, in aceste zile, la cea de a 110-a sesiune plenara a Comisiei de la Venetia, in cadrul careia a prezentat un raport privind OUG 13, OUG 14 si protestele din Romania.
"Am participat si particip in calitate de membru titular. In plus, presedintele Comisiei de la Venetia mi-a adresat invitatia de a face o prezentare in plenul Comisiei priind evolutiile constitutionale, legislative, recente din Romania. Am facut aceasta prezentare, acest raport. Despre ce puteam sa vorbesc? OUG 13 cu legea de respingere, OUG 14 cu legea de aprobare, despre atitudinea civica, protestele care au insotit aceste evenimente legislative, despre decizia CCR care a fost publicata ieri (vineri, n.r.) in Monitorul Oficial. Asadar, am prezentat continutul actelor normative, efectele juridice pe care acestea le-au produs sau le produc inca si consecintele sociale pe care le-au generat. (...) De ce consider ca raportul este util si era necesar? Pentru o buna informare a Comisiei Europene, a Consiliului Europei, a Comisiei de la Venetia, pentru ca numai comunicand corect si la timp continutul si evolutiile la care m-am referit si evaluarile noastre pot fi obiective in acord cu realitatile sociale si juridice. Sa nu uitam ca avem MCV, Romania trebuia sa raspunda la niste standarde, la niste conditionalitati, iar prezenta mea aici o consider utila, benefica din aceasta perspectiva”, a mai spus Tudorel Toader.
Curtea Constitutionala a aratat in motivarea deciziei prin care a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public - DNA si Guvern, ca ancheta procurorilor DNA legata de adoptarea OUG 13/2017 nu intra in competentele procurorilor, deoarece acestia nu pot face cercetari privind oportunitatea si legalitatea unui act normativ adoptat de legiuitor.
”In ceea ce priveste Ministerul Public, conduita conforma Constitutiei transpare din (…) abtinerea de la orice actiune care ar avea ca efect subrogarea in atributiile altei autoritati publice. Prin urmare, Ministerul Public nu are competența de a desfașura activitați de cercetare penala cu privire la legalitatea și oportunitatea unui act normativ adoptat de legiuitor”, scrie in motivarea deciziei CCR, data publicitatii vineri.