Elevii Colegiului Tudor Vianu au castigat un premiu important la o competitie NASA, dar nu au bani sa ajunga la ceremonie
O echipa formata din elevi ai Colegiului National de Informatica "Tudor Vianu" a obtinut un premiu important la competitia NASA Space Settlement Contest.
Mai exact, 5 elevi au castigat premiul 2 la acest concurs organizat de NASA, care urmareste "initierea unei noi generatii pregatite si pasionate, in construirea unui viitor mai bun al planetei".
Tema NASA Space Settlement Contest pentru anul 2015 a fost proiectarea unei statii spatiale autonome (“self
sustained”) amplasata pe orbita unei planete sau in alt punct Lagrange din spatiu. Au fost inscrise 994 de proiecte, realizate in echipa sau individual de 3.007 elevi din 21 de tari (Anglia, Bulgaria, Canada, China, Cehia, India, Irlanda, Japonia, Malaesia, Mexic, Muntenegru, Nepal, Pakistan, Romania, Serbia, Sri Lanka, Turcia, Emiratele Arabe Unite, SUA si Uruguay), coordonati de 380 de profesori.
"Imbinand cunostintele de matematica, fizica, chimie, biologie, sociologie, informatica si limba engleza cu pasiune, munca si creativitate, echipa din care fac parte a proiectat statia spatiala Caelum 2 (Al Doilea Cer in latina) plasata pe orbita lunii Titan, analizand aspectele semnificative: gravitatia artificiala, resursele tehnice si financiare necesare construirii si plasarii pe orbita, comunicarea cu Pamantul, sursele regenerabile de energie si hrana, echipamentele si tehnologia necesare realizarii diverselor studii, viata sociala a personalului etc." - spune Maria Rotaru, eleva la "Tudor Vianu".
In urma rezultatului obtinut, tinerii romani au fost invitati sa prezinte lucrarea Caelum 2 si sa participe la ceremonia de
premiere in cadrul Conferintei Internationale pentru Dezvoltare Aerospatiala (ISDC 2015), conferinta care va
avea loc in perioada 20-24 Mai 2015 in Toronto, Canada.
Insa tinerii ... nu au bani pentru aceasta calatorie. Este vorba despre 26 de elvi, insotiti de 4 profesori, care au nevoie de inca 28.000 de euro. Acesti 26 de elevi au fost premiati individual sau in cadrul unor echipe, pe diverse categorii de varsta. O parte din costurile deplasarii intregului lot sunt acoperite de Primaria Sectorului 1, dar ei mai au nevoie de sponsorizari in valoare de 28.000 de euro.
"Vrem sa participam la acest eveniment pentru ne arata comunitatii stiintifice asa cum suntem, curati si avizi de cunoastere, cu nimic mai prejos decat altii si ca prin noi. Romania mai are o sansa." - Maria Rotaru, eleva in clasa VII-a, Colegiul National de Informatica "Tudor Vianu".
Maria poate fi contactata la urmatoarea adresa: [email protected]