Basescu: Se vor reduce orele de predare. Afla ce prevede Legea educatiei

×
Codul embed a fost copiat

Dupa ce a promulgat Legea educatiei, Traian Basescu a facut o scurta prezentare a avantajelor pe care le aduce in invatamantul romanesc acest document. Presedintele a spus ca elevii nu vor mai fi atat de presati de programa, iar educatia se va moderniza.

Conform Administratiei Prezidentiale, "presedintele Romaniei, Traian Basescu, a semnat marti, 04 ianuarie a.c., Decretul pentru promulgarea Legii educatiei nationale".

Curtea Constitutionala a decis astazi, cu majoritate de voturi, ca Legea educatiei nationale, care a fost adoptata prin asumarea raspunderii Guvernului, este constitutionala.

Sinteza declaratiilor presedintelui Traian Basescu:

ora 18.50 - "Un lucru important pentru elevi, legea limiteaza numarul maxim de ore de predare, asa ca se va produce o descongestionare a presiunii asupra copilului. La cursul primar nu pot fi mai mult de 20 de ore pe saptamana, la cursul gimnazial maxim 25 si la liceu maxim 30 de ore pe saptamana, cu tot cu orele .. de dupa ore. After-school-ul."

Citește și
Parlamentul Romaniei
Liceul nu va mai fi obligatoriu! Legea educatiei, adoptata in Parlament
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

ora 18.49 - "Vreau sa cred ca legea a prilejjuit o lupta politica, care odata cu promulgarea legii s-a incheiat si toti trebuie sa vedem cum se poate aplica aceasta lege mai bine. Repet, legea se va aplica etapizat. Sper ca in foarte scurt timp, descentralizarea, transferul responsabilitatilor catre parinti, administratie locala, sa se produca foarte rapid."

ora 18.47 - "Le-as aminti celor care se tem de studiile in limba minoritatilor una din tezele care au stat la baza Romaniei Mari: fiecare popor, se referea la minoritati, deci fiecare popor se va administra in limba sa proprie. Era una din tezele care crea garantii minoritatilor ca isi vor pastra identitatile culturale in cadrul Romaniei Mari. De ce am fi mai putin intelepti acum, decat in 1918?!"

- "Mi-as dori ca procesul de implementare a legii sa fie condus fara culoare politica. Am convingerea ca este posibil acest lucru, daca reinviem spiritul de la semnarea pactului pentru educatie".

ora 18.44 - "Un alt obiectiv al legii este evitarea politizarii functiei de rector. Se incrimineaza plagiatul, nu mai sunt permise micile familiute cu sot, sotie, fini, pana la gradul III, in universitate.."

- "Sunt mecanisme de control care vor bloca fabricile de diplome. Paradoxul este ca universitatile de stat au fost transformate, multe dintre ele, in fabrici de diplome."

- "Sper ca foarte multe universitati vor opta pentru un sistem corporatist, dar acesta va fi decis prin votul profesorilor si al studentilor".

ora 18.40 - "Universitatile vor fi de trei tipuri: care au ca obiectiv educatia si obtinerea unei diplome, apoi educatie si cercetare, si o a treia categorie: educatie si cercetare avansata".

- "Orice dascal va fi obligat sa aiba un masterat didactic pe o perioada de minimum doi ani".

- "Atunci cand sunt elevi care au o mai slaba performanta, dascalul isi poata adapta programa in functie de asta, de nivelul elevilor".

ora 18.35 "Principalele elemnte de modernizare sunt: sistemul de educatie se descentralizeaza, devenind parte a comunitatii locale, si, in acelasi timp, permite un control mai eficient al ministerului Educatiei asupra calitatii invatamantuilui".

- "De asemenea, noua lege asigura o mai buna stabilitate sistemului. O scoala cu o buna reputatie va atrage elevi, ceea ce inseamna ca va atrage si finantare, urmand ca o scoala fara elevi ..si fara reputatie sa atraga in final inchiderea. Parintii vor avea un cuvant de spus in organizarea scolii."

- "Deci cei care castiga contractul de management al scolii, la randul lor organizeaza concurs si angajaeaza cadre didactice performante. Se face transferul de la un invatamant care avea la baza acumularea de informatii, la un invatamant care are la baza performanta. 20% dintre materii vor fi optionale."

- "De asemenea, legea pune accent pe educatia timpurie".

ora 18.30 - "Legea asumata de Guvern, acceptat de Parlament si CC constituie un argument si o garantie ca procesul reformei educatiei a devenit o garantie. O lege care are 365 de articole nu putea multumi pe toata lumea."

- "Pe langa dezbaterea democratica a existat multa dezinformare, iar campionui au fost liderii sindicali, domana rector Andronescu, domnul rector Marga .. care au facut si ei reforma, iar rezultatele se vad acum, dupa 10 ani."

- "Eu eram obligat sa promulg legea, din punct de vedere politic, dar si constitutional."

Curtea Constitutionala a respins atat sesizarea presedintelui Senatului, Mircea Geoana, cat si pe cea formulata de 108 deputati PSD, PC si PNL.

Judecatorii au hotarat, astfel, ca Legea educatiei este in acord cu prevederile legii fundamentale.

Decizia a fost luata cu sapte voturi "pentru" si doua "impotriva".

Prima reactie a venit chiar din partea lui Mircea Geoana, unul dintre cei care au reclamat neconstitutionalitatea adoptarii legii educatiei.

"Vreau sa fac un apel extrem de serios catre presedintele Romaniei, de a nu promulga legea educatiei, pentru ca decizia Curtii, prin care angajarea raspunderii pe aceasta lege ca fiind neconstitutionala, ramane in continuare in vigoare. Curtea s-a pronuntat, si este singura decizie in acest sens, ca angajarea raspunderii pe aceasta lege este neconstitutionala, iar presedintele Romaniei ar crea un precedent extrem de periculos la adresa ordinii constitutionale si a stabilitatii sistemului legsilativ din Romania." - a spus Geoana.

Presedintele Senatului a mai spus ca, dupa ce aceasta lege va fi eventual promulgata, isi pastreaza dreptul, ca presedinte al Senatului, de a "resesiza" Curtea Constitutionala.

In schimb, purtatorul de cuvant al PNL, Mihai Voicu, citat de Mediafax, a declarat ca nu comenteaza decizia Curtii, chiar daca "aceasta este un semn de inconsecventa si se aplica".

La randul lui, presedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, este de parere ca legea va fi promulgata de seful statului.

Vicepremierul a adaugat ca spera foarte mult ca zilele urmatoare sa se poata incepe implementarea noii legi de catre Ministerul Educatiei, care presupune "aplicarea reformei".

A fost pentru a treia oara cand Legea educatiei a intrat in atentia Curtii Constitutionale. Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament asupra Legii educatiei in data de 28 octombrie 2010.

Sursa foto: Administratia Prezidentiala

 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Marga: Nepotism? Basescu si-a facut o odrasla agramata parlamentar european
Marga: Nepotism? Basescu si-a facut o odrasla agramata parlamentar european

Rectorul Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB), Andrei Marga, considera ca Legea Educatiei a fost o facuta pentru a crea din profesori si directori de scoli agenti electorali pentru presedintele Traian Basescu

Liceul nu va mai fi obligatoriu! Legea educatiei, adoptata in Parlament
Liceul nu va mai fi obligatoriu! Legea educatiei, adoptata in Parlament

UPDATE: Presedintele de sedinta a plenului celor doua Camere, Roberta Anastase, a anuntat ca legea educatiei nationale este considerata adoptata, ca urmare a retragerii semnaturilor pentru sustinerea motiunii de cenzura.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.