CC: Asumarea Legii educatiei este constitutionala
UPDATE: Judecatorii Curtii Constitutionale au decis miercuri ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Executiv si Parlament si au decis ca poate continua procesul asumarii pe Legea educatiei.
Decizia vine insa dupa ce, aceeasi magistrati, au stabilit in urma cu doar doua saptamani ca demersul Guvernului nu este constitutional.
Dupa doua ore de deliberari, magistratii Curtii au stabilit ca trebuie obligatoriu dezbatuta motiunea de cenzura depusa de opozitie, imediat dupa ce Guvernul si-a angajat raspunderea. Implicit, si demersul Executivului pe legea educatiei poate continua.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In plus, faptul ca alesii au refuzat sa dezbata motiunea de cenzura e un conflict juridic intre Executiv si Parlament, potrivit Curtii.
Liderii opozitiei vad insa altfel lucrurile. Presedintele Senatului Mircea Geoana sustine ca decizia de astazi se suprapune cu cea din urma cu doua saptamani, cand Curtea stabilea ca angajarea raspunderii este neconstitutionala.
Replica a venit imediat chiar de la premierul Emil Boc care a amenintat ca PD-L va demara procedura de inlocuire a lui Mircea Geoana de la sefia Senatului daca acesta mai blocheaza adoptarea legii.
Comunicatul CC:
"In sedinta din ziua de 24 noiembrie 2010, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.e) din Constitutia Romaniei si al art.34 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, s-a pronuntat asupra cererii formulate de Primul-Ministru, privind solutionarea conflictului juridic de natura constitutionala dintre Guvernul Romaniei, pe de o parte, si Parlamentul Romaniei, alcatuit din Camera Deputatilor si Senat, pe de alta parte, conflict generat de refuzul Parlamentului de a dezbate motiunea de cenzura depusa de opozitia parlamentara. In urma deliberarilor, Plenul Curtii Constitutionale, cu majoritate de voturi, a constatat ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si Parlament, generat de refuzul Parlamentului de a dezbate motiunea de cenzura depusa de opozitia parlamentara, dezbatere care, odata declansata, tinand seama de prevederile Constitutiei, nu poate fi oprita".
Sursa: Pro TV
Etichete: guvern, curtea constitutionala, Parlament, legea educației,
Dată publicare:
24-11-2010 00:00