Aventura celor 5 romani care au plecat cu toate economiile pentru a-i invata pe tinerii din Burkina Faso ce inseamna scoala

12-05-2014 19:32


Voluntari in Africa

Avem printre noi oameni care ne dau mereu exemple demne de urmat. Din proprie initiativa, si cu economiile lor, cinci romani si-au facut bagajele si au mers in Africa, sa ajute o comunitate extrem de saraca din Burkina Faso.

Au luat cu ei materiale medicale, didactice, dar si aparatura pentru cativa copii care nu-si mai puteau permite sa mearga la scoala. Calin, Marcela, Valentin, Andreea si Dora au petrecut doua saptamani in Burkina Faso. Pentru ei a fost o vacanta constructiva in care au ajutat oameni foarte nevoiasi.

Ideea le-a venit dupa ce Calin, inginer de meserie, a inceput acum patru ani o colaborare cu o asociatie franceza care se ocupa de acte de binefacere. Anul acesta, tanarul a pornit un proiect pe cont propriu.

"Ne-am strans un grup de prieteni si ne-am hotarat sa plecam in Burkina sa ajutam, asa cum au ajutat si ceilalti, la o comunitate pe care o stiam si la care aveam cateva relatii Am primit ba materiale medicale, ba materiale scolare", a povestit Calin Voda, inginer.

Odata ajunsi la destinatie nu au impartit doar ajutoare.

Voluntari in Africa

Calin: "Aici de exemplu indreptam niste tabla ondulata ca sa punem la scoala niste stresini in asa fel incat apa care se scurge sa o recuperam."

Cel mai important sprijin l-au primit insa niste copii care nu isi mai puteau continua studiile.

"Noi le am zis ca avem niste bani, sa vedem cum va putem ajuta. Ideea a fost de a cumpara niste capre gestante care la randul lor sa faca pui si care pot fi vanduti, iar din bani sa continue cei 4 ani de colegiu", a spus Calin.

Voluntari in Africa

Romanii au ramas impresionati de felul in care i-au tratat localnicii.

"Cel mai socant pentru mine a fost ca nu mi a s-a spus niciodata nu. Ce inveti de la ei, se aseaza undeva departe in tine si te schimba pe viata", a marturisti Marcela Campian, terapeut.

Ai nostri au primit si daruri simbolice care sa le ramana in amintire si in suflet.

Voluntari in Africa

"Face parte din schimbul cultural, desenele astea pe maini nu au o semnificatie in sine, ele folosesc desenele cum folosim noi machiajul, la o sarbatoare, la un eveniment, la ocazii speciale", a spus Marcea Campian.

Tinerii promit ca anul viitor vor repeta povestea.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO