Efectele fenomenului HOME SCHOOL. Riscurile pentru copiii care renunta la scoala ca sa invete acasa
Satule de neajunsurile invatamantului romanesc, sute de familii au luat o decizie radicala: si-au scos copiii din scoli si ii educa acasa.
Adeptii curentului home-school vor insa ajutor din partea Statului, pentru ca in acest moment au doar sprijinul unor scoli din strainatate care au implementat invatamantul la distanta.
Psihologii spun ca acesti copii scolarizati acasa cresc intr-adevar mai fericiti, dar vor avea un handicap important in viata. Tinuti departe de alti copii, se vor adapta mult mai greu in societate.
David, Ester, Matyas si Gabriel n-au fost nici o zi la scoala. Sunt elevi "la distanta" ai unor scoli din America si Ungaria. Cei patru frati studiaza acasa, sub supravegherea parintilor si dupa manualele primite de la scoli.
"Am realizat ca este mai bine pentru ei sa fie aproape de familie si sa poata sa invete personalizat, iar educatia acasa este singura metoda de educatie personalizata disponibila.", spune Gabriel Curcubet, tatal copiilor.
Copiii invata si din experiente practice: despre corpul omenesc afla de la doctor, iar mecanica o inteleg si mai bine reparand masina. Astfel studiul nu le ocupa toata ziua si au timp pentru pasiunile lor.
"Mie imi place sa invat asa, am prieteni prin vecini si la cercul unde ma duc, la atletism", spune Ester.
Elevii scolilor la distanta sunt evaluati anual si daca nu obtin la teste macar nota 6, nu promoveaza "clasa". Dupa 12 ani de studiu, insa, ei vor sustine bacalaureatul international si se vor putea inscrie la ce facultate doresc.
Psihologii avertizeaza insa ca aceasta alternativa la invatamantul de stat implica riscuri serioase. Ca sa fie pregatiti pentru viata, copiii ar trebui sa invete sa se descurce in relatiile cu colegii, sa faca fata competitiei si sa treaca prin emotiile examenelor.
"Interesul este ca un copil sa poata sa se descurce in fata unor situatii neprevazute. In conditiile in care am tot confortul si nu sunt provocat pe zona necunoscutului, risc sa creez o personalitate a unui adult care va avea nevoie doar de un mediu care este securizat.", spune Danut Negru, psiholog clinician.
Pe de alta parte familiile care doresc sa-si educe copiii acasa au infiintat o asociatie si fac demersuri ca sa obtina sprijinul statului, care sa le plateascca dascali pentru lectiile de acasa.