Invatatoarea spagara de la Scoala nr.10 a fost concediata. Va mai putea lucra doar ca suplinitor

×
Codul embed a fost copiat

Invatatoarea de la Scoala numarul 10 din Bucuresti, care i-a jignit pe parinti, nemultumita de cadourile primite si-a pierdut postul. Consiliul de administratie al scolii i-a desfacut contractul de munca.

"Este o decizie corecta", spune si ministrul Educatiei, care considera ca faptele de coruptie trebuie sa dispara din sistemul de invatamant.

La o singura intrebare nu raspund insa oficialii: de ce se trezesc intotdeauna in al 12-lea ceas, cand stim cu totii cat de raspandite sunt aceste metehne?

Invatatoarea Blandu a reusit sa coboare sub orice nivel de bun simt, inacceptabil pentru oricine, daramite pentru un dascal cu 30 de ani de experienta.

Lacomia si aroganta cu care i-a tratat pe parintii copiilor pe care ii avea in grija au eliminat-o din invatamant. Chiar daca si-a pierdut postul, sustine ca este nevinovata.

Citește și
copii, scoala
Directoarea Scolii numarul 10 din Bucuresti, afectata de un scandal de spaga, a fost suspendata
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Povestea invatatoarei va continua in instanta. Intre timp, ea poate sa lucreze in invatamant ca suplinitor, pentru ca legea are scapari.

''Nicaieri in lege nu este precizat faptul ca o persoana careia i s-a desfacut contractul de munca nu poate sa revina in sistem, este prima tema pe care am dat-o departamentului juridic sa formuleze un text de lege conform caruia aceste persoane sa nu mai revina in invatamant'', spune ministrul Educatiei.

Masura e cu atat mai urgenta cu cat problema banilor dati pe cadouri, in invatamant, a umplut internetul. Mii de mesaje au fost postate de parintii satui sa inchida ochii si sa deschida larg buzunarele.

Fenomenul e recunoscut pe internet si de profesori:

"Am fost invatatoare 4 ani in Bucuresti si, evident, am primit diverse cadouri cu diferite ocazii. Asa m-am ales cu ceva seturi de farfurii, un minirobot de bucatarie, un cuptor cu microunde, bijuterii din aur".

Intre timp, pe numele invatatoarei Blandu a fost deschis un dosar de cercetare penala care risca de la 6 luni la 5 ani de inchisoare pentru primire de foloase necuvenite.

Deocamdata, o alta scoala se afla in ancheta oficialilor pentru fapte asemanatoare.

Sinteza declaratiilor:

- Am convenit cu inspectoratul ca pe 30 decembrie Inspectoratul va face plangere penala, ceea ce s-a si intamplat, pentru ca subiectul are cel putin 2 dimensiuni: una care vizeaza componenta profesionala, dar noi am considerat ca are si o dimensiune penala.

- Raportul Inspectoratului l-am primit ieri si l-am vazut cu totii, urmand ca decizia sa fie prezentata, adoptata de Consiluiul de Administratie astazi. Singura institutie care poate sa ia o decizie pe baza profesionala este Consiliul de Administratie, care este format din reprezentanti ai profesorilor si ai autoritatilor locale.

- Decizia o cunoasteti, cred ca este corecta. Practic astazi a decis desfacerea contractului de munca iar persoana respectiva nu mai poate lucra in scoala.

- Nicaieri in lege nu se precizeaza ca o persoana careia i se desface contractul nu poate sa revina in sistem. Este prima tema pe care am dat-o departamentului juridic, sa formuleze texte de lege. Daca nu facem acest lucru ne vom trezi ca acesti oameni se vor intoarce in sistem.

- Este dreptul oricarei persoane sa conteste, mai departe instanta va hotari. Eu cred ca lucrurile se vor clarifica in acest sens.

- S-a vorbit de fondul clasei. Nimeni din soclala nu are voie sa primeasca bani, sa gestioneze bani. Daca se doreste acest lucru, in scoala romaneasca acest lucru poate fi facut numai prin asociatia de parinti, cu chitanta. Eu cred ca puterea exemplului.. sa luam si partea buna a lucrurilor, curajul de a furniza lucruri exacte.

- O alta zona care are o dimensiune ilegala este vanzare de carti, atentie, nu manuale, si materiale auxiliare in scoli, sustinuta de unele edituri. Profesorii nu au voie sa devina agenti de vanzare. Directorii au obligatia sa mearga in scoala, sa se discute pe cazul invatatoarei de la scoala 10 din Capitala.

Invatatoarea spagara risca un dosar penal

Cuvintele umilitoare folosite la adresa parintilor au lasat-o fara catedra pe Dana Blandu, invatatoarea de la scoala nr. 10 din Bucuresti. Cadrul didactic a fost demis astazi de comisia infiintata in cadrul unitatii de invatamant.

Ramane de vazut ce vesti au pentru ea si politistii, care fac la randul lor audieri. Invatatoarea risca un dosar penal pentru primire de foloase necuvenite.

"-O cafea din aia si o ciocolata dati?

 -Nu..

 -Eu nu stiu daca sunteti saraci sau sunteti nesimtiti ..ca si clasa...Cum o sa te poti duce, ma, la bibliotecara si la secretara cu o cafea si o ciocolata? Mosu-i generos, fratele meu! La scoala 11 aia dau cate 100 de euro de Craciun."

In astfel de termeni s-au purtat discutiile dintre invatatoarea Blandu si parinti inainte de sarbatori. Este vorba despre un cadru didactic care nu dovedeste nicio clipa ca ar avea 30 de ani de experienta la catedra.

Pare o cearta in familie din moment ce si sotul invatatoarei isi permite sa intervina in niste discutii care nu il privesc.

Aroganta si dispretul afisat de invatatoarea Dana Blandu au fortat autoritatile sa porneasca doua anchete. De una se ocupa politistii, de alta inspectoratul scolar.

In ciuda gravitatii faptelor nu sunt putini parintii care, din pacate, inchid ochii la astfel de practici. Cel mai probabil si aceasta poveste ar fi fost ingropata daca invatatoarea s-ar fi multumit cu darurile oferite oricum.

Din fericire, la scoala 10 din Bucuresti s-au luat joi primele masuri. Inspectoratul scolar l-a demis pe directorul institutiei.

Ridicol este ca singura care inca tine cu dintii de post este tot invatatoarea incriminata. Daca va continua sau nu sa predea, se va stabili in zilele urmatoare, dupa ce cazul va fi transat si de comisia consitutita in cadrul unitatii de invatamant. "Nu am de ce sa renunt la catedra pentru ca sunt nevinovata", insista femeia prin avocati.

De caz se ocupa si politistii sectiei 6, in fata carora au ajuns atat parintii, cat si cadrele didactice implicate. Conform legii, in Romania primirea de foloase necuvenite este pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.

Avocatul invatatoarei Blandu: Am contestat decizia scolii; procesul il castigam fara doar si poate

Avocatul invatatoarei Dana Blandu a declarat ca a contestat de principiu decizia conducerii scolii de a o demite pe clienta sa, care ar trebui insa sa respecte acesta decizie pana instanta de judecata ii va da castig de cauza, ceea ce se va intampla fara doar si poate.

Avocatul a facut aceste declaratii, in prezenta invatatoarei Dana Blandu, in fata scolii nr. 10, dupa anuntarea deciziei Consiliului de Administratie al unitatii de a o demite pe aceasta.

Aparatorul a spus ca "din pacate, ca urmare a sanctiunii pe care a primit-o, doamna nu isi mai poate exercita profesia in aceasta calitate de invatator la clasa pe care o conduce in prezent".

Intrebat daca mai poate preda la alta scoala, avocatul a raspuns: "Discutabil. Totusi noi consideram ca doamna ar trebui sa respecte acesta decizie pana instanta de judecata va dispune. Ulterior, dumneai va considera ceea ce are de facut. Se va reintegra in sistemul de invatamant urmare a procesului ce se va desfasura pe care indubitabil doamna il va castiga".

"Fara doar si poate vom castiga acest proces, din totala lipsa de probe", a mai spus avocatul.

Intrebat despre inregistrarile aparute in presa, el a raspuns ca ar vrea ca instanta sa decida in privinta veridicitatii si legalitatii acestor probe si ca nu doreste sa se propunte inainte pentru a nu influenta procesul.

Intrebat daca invatatoare poate da la randul ei declaratii, el a mai spus ca aceasta "este consternata", iar starea ei psihica "nu este foarte buna". "Ganditi-va ca dupa 23 de ani de munca in sistem pateste acasta chestiune, nejustificata", a mai spus avocatul.

FSLI: Sanctionarea invatatoarei Blandu este corecta; cerem interzicerea prin lege a fondului clasei

Decizia Consiliului de Administratie al Scolii Generale nr. 10 "Maria Rosetti" Bucuresti, de sanctionare a invatatoarei Dana Blandu este corecta, spun reprezentantii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI). Ei solicita si interzicerea prin lege a fondului clasei.

"Asemenea persoane, care isi vand demnitatea si onoarea pentru diverse sume de bani, nu fac cinste profesiei de dascal, nu isi au locul in sistemul educational si impotriva lor trebuie adoptate masuri aspre de sanctionare", a precizat presedintele FSLI, Simion Hancescu.

FSLI considera ca astfel de practici, ca si "incurajarea constituirii «fondului clasei», atat de mult hulit, prin toate mijloacele de comunicare, de parinti, de factorii de decizie din invatamant si de intreaga clasa politica, isi au radacinile in subfinantarea cronica, in ultimii 24 de ani, a invatamantului romanesc de stat si in salariile de mizerie ale cadrelor didactice".

"Federatia Sindicatelor Libere din invatamant sustine interzicerea, prin lege, a «fondului clasei», dar acest lucru va fi posibil numai daca Guvernul Romaniei se va «trezi» si, in «cel de-al treisprezecelea ceas», va aloca 6 la suta din PIB pentru finantarea invatamantului, asa cum prevede legea, pentru ca sistemul sa functioneze in parametrii normali! Totodata, apreciem ca acei primari si consilieri locali, care nu sunt capabili sa asigure, din bugetele locale, fondurile pentru acoperirea cheltuielilor materiale strict necesare pentru buna functionare a unitatilor de invatamant de pe raza unitatii administrativ - teritoriale, nu au ce sa caute in fruntea comunitatilor locale respective", se arata in comunicatul transmis de FSLI.

Sindicalistii mai sustin ca pentru stoparea problemelor din invatamant ar trebui adoptate masuri urgente de modificare a legislatiei, in special a Legii Educatiei, in vederea simplificarii procedurii de sanctionare disciplinara a personalului didactic, a institutirii, prin lege, a unor masuri de protectie a personalului din unitatile de invatamant impotriva violentei verbale si fizice a parintilor si elevilor, manifestata din ce in ce mai des, potrivit sindicalistilor, si regandirea sistemului de salarizare a personalului din invatamant.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Tupeu de dascal spagar, in scoala romaneasca:
Tupeu de dascal spagar, in scoala romaneasca: "Ori sunteti saraci, ori nesimtiti!"

"Ori sunteti saraci, ori nesimtiti!" Invatatoarea Dana Blandu, cea care si-a permis sa vorbeasca in acesti termeni cu parintii unor elevi, nemultumita de darurile pentru Craciun, risca sa fie data afara din invatamant.

Directoarea Scolii numarul 10 din Bucuresti, afectata de un scandal de spaga, a fost suspendata
Directoarea Scolii numarul 10 din Bucuresti, afectata de un scandal de spaga, a fost suspendata

Contractul de detasare a directoarei Scolii nr. 10 din Capitala a fost suspendat de Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), joi.

"Nu e cancer, e metastaza." Primele concluzii dupa audierile in cazul spagilor de la "Maria Rosetti"

A fost o zi a declaratiilor maraton la scoala "Maria Rosetti" din Capitala, unde inspectorii au stat de vorba cu invatatoarea care le-a cerut cadouri scumpe parintilor.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.