Federatia Asociatiilor de Parinti face apel la toti parintii sa denunte colecta de bani din scoli

bani

Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti - Invatamant Preuniversitar (FNAP-IP) cere demascarea practicilor privind colecta de bani din scoli si promite ca va pastra confidentialitatea privind identitatea celor care sesizeaza astfel de situatii.

"Facem apel la toti parintii, indiferent daca sunt sau nu in asociatia noastra, sa nu mai tolereze aceste practici privind colecta de bani pentru cadouri. Este timpul sa oprim acest fenomen, care ia amploare de la an la an. De aceea, rog orice parinte care va fi obligat sa dea bani la scoala sa ne anunte. Promitem confidentialitate legat de numele respectivului parinte, iar noi, Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti - invatamant Preuniversitar, vom sesia Inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti, dar nu vom expune parintii sau copii la posibile presiuni", a declarat presedintele FNAP-IP, Mihaela Guna.

Intrebata daca are cunostinta despre faptul ca mama unui elev de la scoala nr. 10 din Capitala, care a filmat o invatatoare care cerea bani pentru cadouri de sarbatori, a fost exclusa din comitetul de parinti, dupa cum s-a vehiculat in mediul online, Guna a spus ca nu stie, dar se va interesa despre aceasta situatie.

"Noi sustinem actiunile parintilor, iar daca mamica respectiva a fost exclusa din comitetul de parinti sau dintr-o organizatie de parinti o raugam sa ne anunte si vom analiza situatia. Revin cu apelul catre parinti sa nu ezite a ne sesiza orice neregula din scoala si o felicitam pe acea mama care a avut curajul sa demaste situatia de la scoala 10", a conchis Guna.

Un apel simular a fost facut si de catre inspectorul general al Inspectoratului solar al Municipiului Bucuresti (ISMB), Constantin Traistaru care a cerut parintilor sa sesizeze orice solicitare de bani pentru cadouri sau alte neregului intalnite in scolile Capitalei.

Citește și
Guvernul roman NU sprijina invatamantul privat. Aproape 100.000 de copii sunt afectati
Guvernul roman nu sprijina invatamantul privat. Aproape 100.000 de copii sunt afectati
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti s-a autosesizat, la sfarsitul anului trecut, in cazul unei invatatoare de la scoala nr. 10, care ar fi cerut parintilor bani pentru cadourile ce urmau sa fie date de sarbatori unor angajati ai unitatii. Invatatoarea apare cerand bani parintilor, intr-o inregistrare video, care a fost realizata de mama unui elev.

ISMB a sesizat, in 30 decembrie, Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 2, in legatura cu presupuse fapte penale savarsite de invatatoarea Dana Blandu, de la scoala nr. 10 din Capitala.

Echipa Inspectoratului scolar al Municipiului Bucuresti a inceput, luni, o analiza la scoala nr. 10. In paralel, la nivelul unitatii de invatamant se desfasoara o ancheta interna, comisia de cercetare fiind desemnata luni de catre Consiliul de Administratie al scolii. Reprezentantii ISMB au precizat ca aspectele penale in acest caz vor fi analizate de catre Parchet, iar cele administrative, de catre unitatea de invatamant.

Constantin Traistaru a spus ca, daca se dovedeste ca invatatoarea este vinovata, ea risca sanctiunea maxima a excluderii din invatamant.

Potrivit discutiei dintre invatatoare si parinti, surprinsa in inregistrarea video postata pe YouTube, cadrul didactic le reproseaza parintilor ca nu au strans suficienti bani de cadouri: "Astea-s cadourile voastre? Am sunat. Mai vine ceva, nu mai vine. Atat va reprezinta? Nu sunteti cartofi, nu sunteti oi sa va invat!".

"Eu v-am intrebat: v-ati organizat? Este in politica romaneasca, balcanica, de sarbatori sa se ofere. Mi s-a spus ca aveti un buget de 50 de lei la patru oameni. Si am intrebat cui dati aceste cadouri? Mi s-a spus: trei profesori si un director. Si cealalta directoare are bube? Si copiii nu saluta doctorul, femeile de serviciu?", le reproseaza invatatoarea parintilor.

Cand un parinte spune ca deja au dat 200 de lei in 26 noiembrie si sustine ca nu este normal sa dea 1.000 de lei ca vine Mosul, invatatoarea ii raspunde: "Bun, foarte bine, asta va reprezinta!".

Invatatoarea spune apoi ca de 50 de lei pot fi cumparate sticle cu bautura pentru paznici: "Cincizeci de lei de la Mos duceti spre cele sapte sticle de bautura pentru bodyguarzi. sapte ori sapte sunt 49. Ce am cerut, fratele meu, ce am cerut? Foarte bine, sapte lei pentru bodyguard nu e nicio problema. Un cadou pentru bodyguard este perfect la 10 lei. Dar ca sa ii dai secretarei scolii, bibliotecarei si informaticii ...".

Intrebata de un parinte de ce trebuie sa dea bani pentru bibliotecara si pentru informatica, invatatoarea ii raspunde: "Pentru ca este in comunitate, doamna".

Atunci cand parintii ii spun ca nu pot da 500 de lei pentru cadouri, profesoara le raspunde: "Nu este problema mea! Pe mine nu ma incalzeste, nu primesc onoruri, nu ma muta de la tara, nu mi se intampla nimic. Copiii vostri insa o sa fie, in schimb, niste saraci in suflet! Pentru ca i-am vazut cum doreau sa se duca sa ofere".

Invatatoarea le spune apoi ca "urmatoarea miscare este de Paste" si le recomanda sa se gandeasca pana atunci daca doresc sa se alinieze "unui sistem romanesc, balcanic, de stat".

Aceasta a mai spus ca, nici cand avea "clasa de tigani", nu avea asa cadouri.

Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), Csaba Asztalos, declara ca institutia ar putea analiza cazul invatatoarei care a cerut parintilor bani de cadouri, dar nu a primit deocamdata sesizari si asteapta finalizarea anchetei inspectoratului scolar.

Asztalos preciza ca, daca CNCD se va ocupa de acest caz, va fi analizata intreaga declaratie a invatatoarei sub aspectul unui posibil tratament diferentiat al elevilor in functie de contributia parintilor, si nu doar afirmatia acesteia ca nici cand avea "clasa de tigani", nu primea asa cadouri.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Invatatoarea care cerea parintilor cadouri consistente poate sa predea pana la finalizarea anchetei
Invatatoarea care cerea parintilor cadouri consistente poate sa predea pana la finalizarea anchetei

Ancheta in Bucuresti, la scoala Maria Rosetti. O invatatoare, care le cerea fara rusine parintilor cadouri consistente, va fi cercetata de superiori.

<b>Guvernul roman nu sprijina invatamantul privat. Aproape 100.000 de copii sunt afectati</b>
Guvernul roman nu sprijina invatamantul privat. Aproape 100.000 de copii sunt afectati

Desi exista o lege care il obliga sa o faca ministerul educatiei nu va plati nici anul acesta pentru elevii care studiaza la scolile particulare. Dezamagiti sunt deopotriva parintii, dar si reprezentantii unitatilor de invatamant private.
 

Consiliul Elevilor: Profesorii si parintii care permit strangerea de bani incurajeaza coruptia
Consiliul Elevilor: Profesorii si parintii care permit strangerea de bani incurajeaza coruptia

Consiliul National al Elevilor afirma, in contextul cazului invatatoarei care ar fi cerut bani de cadouri, ca profesorii si parintii care permit astfel de practici incurajeaza coruptia.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.