Federatia Asociatiilor de Parinti face apel la toti parintii sa denunte colecta de bani din scoli

Dată publicare: 07-01-2014 14:20
Dată actualizare: 10-01-2014 06:56


bani

Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti - Invatamant Preuniversitar (FNAP-IP) cere demascarea practicilor privind colecta de bani din scoli si promite ca va pastra confidentialitatea privind identitatea celor care sesizeaza astfel de situatii.

"Facem apel la toti parintii, indiferent daca sunt sau nu in asociatia noastra, sa nu mai tolereze aceste practici privind colecta de bani pentru cadouri. Este timpul sa oprim acest fenomen, care ia amploare de la an la an. De aceea, rog orice parinte care va fi obligat sa dea bani la scoala sa ne anunte. Promitem confidentialitate legat de numele respectivului parinte, iar noi, Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti - invatamant Preuniversitar, vom sesia Inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti, dar nu vom expune parintii sau copii la posibile presiuni", a declarat presedintele FNAP-IP, Mihaela Guna.

Intrebata daca are cunostinta despre faptul ca mama unui elev de la scoala nr. 10 din Capitala, care a filmat o invatatoare care cerea bani pentru cadouri de sarbatori, a fost exclusa din comitetul de parinti, dupa cum s-a vehiculat in mediul online, Guna a spus ca nu stie, dar se va interesa despre aceasta situatie.

"Noi sustinem actiunile parintilor, iar daca mamica respectiva a fost exclusa din comitetul de parinti sau dintr-o organizatie de parinti o raugam sa ne anunte si vom analiza situatia. Revin cu apelul catre parinti sa nu ezite a ne sesiza orice neregula din scoala si o felicitam pe acea mama care a avut curajul sa demaste situatia de la scoala 10", a conchis Guna.

Un apel simular a fost facut si de catre inspectorul general al Inspectoratului solar al Municipiului Bucuresti (ISMB), Constantin Traistaru care a cerut parintilor sa sesizeze orice solicitare de bani pentru cadouri sau alte neregului intalnite in scolile Capitalei.

Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti s-a autosesizat, la sfarsitul anului trecut, in cazul unei invatatoare de la scoala nr. 10, care ar fi cerut parintilor bani pentru cadourile ce urmau sa fie date de sarbatori unor angajati ai unitatii. Invatatoarea apare cerand bani parintilor, intr-o inregistrare video, care a fost realizata de mama unui elev.

ISMB a sesizat, in 30 decembrie, Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 2, in legatura cu presupuse fapte penale savarsite de invatatoarea Dana Blandu, de la scoala nr. 10 din Capitala.

Echipa Inspectoratului scolar al Municipiului Bucuresti a inceput, luni, o analiza la scoala nr. 10. In paralel, la nivelul unitatii de invatamant se desfasoara o ancheta interna, comisia de cercetare fiind desemnata luni de catre Consiliul de Administratie al scolii. Reprezentantii ISMB au precizat ca aspectele penale in acest caz vor fi analizate de catre Parchet, iar cele administrative, de catre unitatea de invatamant.

Constantin Traistaru a spus ca, daca se dovedeste ca invatatoarea este vinovata, ea risca sanctiunea maxima a excluderii din invatamant.

Potrivit discutiei dintre invatatoare si parinti, surprinsa in inregistrarea video postata pe YouTube, cadrul didactic le reproseaza parintilor ca nu au strans suficienti bani de cadouri: "Astea-s cadourile voastre? Am sunat. Mai vine ceva, nu mai vine. Atat va reprezinta? Nu sunteti cartofi, nu sunteti oi sa va invat!".

"Eu v-am intrebat: v-ati organizat? Este in politica romaneasca, balcanica, de sarbatori sa se ofere. Mi s-a spus ca aveti un buget de 50 de lei la patru oameni. Si am intrebat cui dati aceste cadouri? Mi s-a spus: trei profesori si un director. Si cealalta directoare are bube? Si copiii nu saluta doctorul, femeile de serviciu?", le reproseaza invatatoarea parintilor.

Cand un parinte spune ca deja au dat 200 de lei in 26 noiembrie si sustine ca nu este normal sa dea 1.000 de lei ca vine Mosul, invatatoarea ii raspunde: "Bun, foarte bine, asta va reprezinta!".

Invatatoarea spune apoi ca de 50 de lei pot fi cumparate sticle cu bautura pentru paznici: "Cincizeci de lei de la Mos duceti spre cele sapte sticle de bautura pentru bodyguarzi. sapte ori sapte sunt 49. Ce am cerut, fratele meu, ce am cerut? Foarte bine, sapte lei pentru bodyguard nu e nicio problema. Un cadou pentru bodyguard este perfect la 10 lei. Dar ca sa ii dai secretarei scolii, bibliotecarei si informaticii ...".

Intrebata de un parinte de ce trebuie sa dea bani pentru bibliotecara si pentru informatica, invatatoarea ii raspunde: "Pentru ca este in comunitate, doamna".

Atunci cand parintii ii spun ca nu pot da 500 de lei pentru cadouri, profesoara le raspunde: "Nu este problema mea! Pe mine nu ma incalzeste, nu primesc onoruri, nu ma muta de la tara, nu mi se intampla nimic. Copiii vostri insa o sa fie, in schimb, niste saraci in suflet! Pentru ca i-am vazut cum doreau sa se duca sa ofere".

Invatatoarea le spune apoi ca "urmatoarea miscare este de Paste" si le recomanda sa se gandeasca pana atunci daca doresc sa se alinieze "unui sistem romanesc, balcanic, de stat".

Aceasta a mai spus ca, nici cand avea "clasa de tigani", nu avea asa cadouri.

Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), Csaba Asztalos, declara ca institutia ar putea analiza cazul invatatoarei care a cerut parintilor bani de cadouri, dar nu a primit deocamdata sesizari si asteapta finalizarea anchetei inspectoratului scolar.

Asztalos preciza ca, daca CNCD se va ocupa de acest caz, va fi analizata intreaga declaratie a invatatoarei sub aspectul unui posibil tratament diferentiat al elevilor in functie de contributia parintilor, si nu doar afirmatia acesteia ca nici cand avea "clasa de tigani", nu primea asa cadouri.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO