Educatia romaneasca a pierdut 150 de mil. euro, nerambursabili. Explicatia oficialilor din minister
Educatia romaneasca a pierdut 150 de milioane de euro, nerambursabili, din fonduri europene, pentru ca ministerul condus de Remus Pricopie nu a fost in stare sa-si aleaga transparent partenerii, asa cum ii cere legea.
La sfarsitul lunii iulie, Stirile ProTV va aratau cum institutia ar fi vrut sa dezvolte proiecte "cu dedicatie", doar cu anumite firme. Dar, cand la licitatie a putut depune oricine oferte, ministerul a preferat sa anuleze cu totul proiectul.
Obligat la o procedura transparenta pentru selectia partenerilor, Ministerul Educatiei s-a dat batut. A preferat sa nu mai depuna niciun proiect, desi miza era uriasa: 150 de milioane de euro, bani europeni.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"N-a fost o decizie formala de a nu selecta vreun partener, a fost o chestiune care a decurs din lipsa de prelungire a termenului de depunere de proiecte", a declarat Gabriel Ispas, secretarul general al MEN.
Termenul fusese prelungit pana atunci de trei ori, timp suficient ca ministerul sa respecte conditiile cerute si sa ia bani gratis pentru educatie de la Uniune.
Reprezentantii ministerului nici nu s-au mai obosit sa citeasca toate ofertele primite, ci s-au uitat doar pe cele depuse la prima licitatie, considerate a fi "cu dedicatie".
"Le-am citit pe toate cele care sunt si se vad ca sunt deschise, pe cele care au fost depuse in prima transa. Sunt si idei foarte bune", a declarat Gabriel Ispas, secretarul general al Ministerului Educatiei.
Fondurile ar fi trebuit folosite pentru manuale alternative si digitale si pregatorea profesorilor. Insa banii sunt acum pierduti pentru aceste idei. Ministrul responsabil de absorbtia banilor europeni sustine ca va face tot posibilul sa mai organizeze o licitatie.
"Noi tot timpul am incercat sa complicam lucrurile. De teama ca nu cumva un privat sa fuga cu banii, de teama ca nu cumva sa raspundem pentru ceea ce fac altii sau pentru ceea ce facem chiar noi, am impus si am inventat fel de fel de reguli foarte complicate. Obligatia noastra acum este sa simplificam". sustine Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene.
Institutiile statului se feresc de banii europeni pentru ca trebuie sa prezinte un raport strict despre modul in care au cheltuit banii.
"Daca ai facut o prostie poti sa n-o declari acum si te prind ei peste 6 luni. Oricum, cea mai verificata zona a banilor este zona europeana", spune Gabriel Ispas, secretarul general al Ministerului Educatiei.
Romania pierde 91 de milioane de euro pe zi, daca ar fi sa impartim banii pe care ii mai avem la dispozitie de la Uniunea Europeana la numarul de zile ramase pana la finalul acestui an, cand se inchid alocarile pentru perioada 2007-2013.