E Ziua Recoltei, semn ca Brumarel a venit peste noi!
Mustul fierbe linistit dupa ce strugurii care au rosit la soare au fost zdrobiti cu naduf de culegatori. Gutuile au dat in parg, iar aerul rece miroase ametitor a pastrama rumenita peste care cineva a aruncat neglijent un strop de mujdei.
Ceapa rosie sta cuminte legata in funii, iar gogosarii rumeni ca un copil de la tara abia asteapta sa ii indese cineva in borcan. E Ziua Recoltei.
Gospodinele amusineaza gogonelele, iar barbatii trag obositi de sacosele menite sa umple intr-o singura zi o camara intreaga.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Ii putem ura toameni "Bun venit!", chiar daca traim vremuri interesante, cand recolta n-a mai fost una record la hectar.
Timpurile acelea s-au dus de multa vreme. E drept ca lumea nu se mai aprovizioneaza de la Gostat si ca marfa este acum pe alese, doar banii lipsesc la inceput de toamna.
La Bran, langa Brasov, a fost belsug de marfuri si furnicar de oameni. Taranii cu sacii in spinare abia se strecurau printre precupete si o multime de gura casca.
Pe margine, si-au facut loc si femeile care au impletit toata vara sosete de lana sau ilice. Pentru camari sau direct pentru pantece pofticioase, mesele au gemut de pastrama, slanina, muschi, carnati, branza afumata, bune de pus langa o mamaliga fripta pe gratar.
La Constanta piata a aratat ca paleta plina de culoare a unui pictor indragostit de fructe si flori. Rosii sau vinete lucioase cu trei lei kilogramul, dovleci portocalii si gogosari grasi la patru lei. Pe langa muraturi, femeile s-au gandit ca in viata trebuie sa tina cont si de micile placeri, chiar daca trebuie sa faca sacrificii.
Si la Iasi lumea s-a batut pe struguri si branzeturi.
In schimb, la Bucuresti oamenii au luat drumul pietei ademeniti de pastrama si must. Au dat roata gratarelor, dar au incarcat si sacosele.
Cei care au cumparat gogonele pentru muraturi au dat doi lei pe kilogram. Castravetii au fost ceva mai scumpi, trei lei, la fel si rosiile, ceapa sau telina.