După ce au construit căminul, și-au dat seama că niciun bătrân nu vrea să stea aici
În timp ce mii de vârstnici din toată ţara sunt înscrişi pe liste de aşteptare la un azil, unele clădiri care le-ar putea fi cămin sunt abandonate.
Este şi cazul unui centru construit cu fonduri europene, în urmă cu 14 ani, în judeţul Braşov. Imobilul, dotat cu tot ce trebuie, nu a fost folosit nici măcar o zi, iar între timp s-a degradat.
Ridicată în centrul localităţii Veneţia de Sus, clădirea, care a costat în 2005 aproape 150.000 de euro, stă cu lacătul pe poartă.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Edilii şi-au dat seama, curând după inaugurare, că în comuna lor nu există bătrâni care să vrea să stea aici. Dar şi că n-au bani pentru întreţinerea azilului. Primarul care a pornit proiectul a murit şi nimeni nu-şi aminteşte care a fost planul iniţial.
În toţi anii care au urmat, cei din administraţia locală nu au schimbat destinaţia clădirii şi abia acum s-au gândit să scape cumva de ea. Camerele au paturi, saltele şi mobilier în perfectă stare, peste care s-a aşternut praful.
Vlad Drăghici, viceprimarul comunei: ”Noi aşteptam să vină să-l concesioneze cineva sau să facem un contract de închiriere, chit că-l punem în consiliu, că nu ne trebuie niciun ban pe el.”
Între timp, căminele din ţară nu fac faţă cererilor. La Niculeşti în Dâmboviţa, toate locurile sunt ocupate, iar lista de aşteptare este foarte lungă.
Daniel Panait, directorul Centrului de Asistenţă Socială din Niculeşti: ”Întotdeauna suntem plini, la capacitate maximă, deoarece solicitările sunt foarte mari, din tot judeţul Dâmboviţa. Din pensie suportă 830 de lei."
Un alt exemplu în care lucrurile nu au început prea bine, dar, într-un final, s-au schimbat este centrul de la Fântânele, în judeţul Prahova. Căminul a stat închis ani la rând, tot din lipsă de beneficiari, dar acum are mare căutare. Azilul a fost preluat de Consiliul Judeţean, care suportă o parte din costuri.
Georgiana Ardeleanu, director complexul de servicii comunitare Fântânele: "60 la sută se opreşte din pensia bătrânului, indiferent de valoarea acesteia, iar diferenţa până la 2348 o suportă rudele de gradul întâi."
Chiar şi în instituţiile private, unde bătrânii sau, de regulă, rudele lor plătesc între 2000 şi 3000 de lei lunar, e aglomeraţie.
Ileana Corpaci reprezentant cămin: "Avem cereri foarte mari, sună din toată ţara, dar nu avem locuri. Dacă pleacă cineva, rapid se ocupă câte un loc."
Beneficiar: "N-am suportat să stau singur. Aici citesc foarte mult, e plăcerea mea. Cu colegii ne mai certăm, ne împăcăm, glumesc. Am un vecin de cameră tare bun."
În România sunt cel puţin 2300 de bătrâni care au nevoie de un loc în căminele de stat. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, ţara noastră are, în prezent, peste 3,6 milioane de vârstnici.