Dramele romanilor din UE care, din cauza unei neglijente, risca sa isi piarda definitiv copiii si sa nu mai stie nimic de ei
Peste 200 de familii de romani sunt in pericol sa isi piarda definitiv copiii, pe care i-au neglijat pentru ca nu au stiut ca la 6 luni dupa intrarea intr-o tara comunitara n-au nicio sansa in fata legilor pentru protectia minorului din acel stat.
In Italia, Suedia, Norvegia si Finlanda, un prunc luat de langa parintii nedemni sa il creasca este pastrat pentru adoptie acolo si nu trimis in Romania, la bunici sau altor rude care il vor.
Gabi Pandelescu, mama: "Povestea incepe la Roma, in anul in care s-a nascut fetita mea, Isabela Francesca."
Nascuta in 2008 in Italia, Isabela provine dintr-o familie destramata. Mama a fost decazuta din drepturi pentru ca are probleme psihice, iar cand tatal a recunoscut-o copila era deja declarata adoptabila la Roma.
Toni Pandelescu, tatal: "Cand am aflat, eu m-am prezentat la starea civila, am recunoscut copilul si imediat in 24 de ore hartiile au plecat spre Italia."
Romanii nu stiu ca Italia este una din cele 4 tari comunitare in care, odata ce un copil strain e luat in grija de stat, e dificil sa il iei inapoi, fiind preferata adoptia interna.
Desi in conditii similare majoritatea statelor, printre care si Romania, ar fi cautat o ruda a parintilor pana la gradul al patrulea si ar fi inapoiat copilul familiei.
Elena Tudor, Seful Directiei pentru Protectia Copilului: "Orice parinte care pleaca in strainatate trebuie sa stie ca, dupa 6 luni de sedere acolo, se aplica legislatia din statul respectiv. Este o prevedere a regulamentului european."
In cazul Isabelei, Protectia Copilului din Vrancea a transmis la Roma ca bunicii fetitei sunt apti sa o creasca. Prima instanta din Roma a decis ca micuta poate fi trimisa inapoi in tara. Insa dupa o luna, cazul a luat o intorsatura neasteptata.
Ministerul Afacerilor Externe: "Repatrierea nu a avut loc deoarece, in luna aprilie 2010, Tribunalul pentru minori din Roma a decis suspendarea procedurii, solicitand o ancheta cu privire la conditiile de trai ale minorei in Romania. Fetita a fost incredintata unei case familiale."
Elena Tudor, Seful Directiei pentru Protectia Copilului: "Noi am revenit, am spus ca ne mentinem cererea de repatriere, cu toate ca stiam din start ca nu putem sa le impunem."
In septembrie 2012, parintii au fost instiintati de italieni ca Isabela a fost adoptata.
Toni Pandelescu, tatal: "Am ramas cu cel mai trist sentiment si cu un gust amar. In calitate de tata nu am posibilitatea sa imi recuperez copilul, nici macar sa stiu ce se intampla cu el, in ce familie a intrat."
Gabi Pandelescu, mama: "Vrem acest copil care este al nostru sa stie de noi ca existam, sa o avem aici in Romania."
Desi cazul e revoltator, autoritatile italiene NU au incalcat legea lor de protectie a copilului. Avocatii din Italia , care reprezinta familiile de romani aflate in situatii similare , invoca imoralitatea deciziilor statului italian si nu eventualitatea vreunui abuz.
Mirela Lazar, avocat: "Mai am 7,8 cazuri. Dupa umila mea parere, ar interveni lipsa jurisdictiei statului italian in a lua masuri de ocrotire pentru acesti copii."
la fel ca Italia procedeaza si Norvegia, Suedia sau Finlanda. In prezent, statul roman incearca sa repatrieze 223 de minori. 83 de cereri au fost inregistrate numai anul trecut.