Romanii stabiliti in strainatate pot adopta copii din tara. Procedura ce trebuie urmata
In curand, am putea asista la o premiera: copii romani adoptati de conationali din strainatate. Legea adoptiilor, in vigoare inca de anul trecut, o permite.
In Italia, mai multe cupluri de romani, sau familii mixte in care sotia s-a nascut pe meleagurile noastre, au demarat procedura de adoptie. Iar autoritatile romane incep, luna aceasta, evaluarea dosarelor.
Carmen Scortanu locuieste la Milano. Originara din Brasov, este maritata de 11 ani cu un cetatean italian. Nu pot avea copii, dar isi doresc cu disperare macar unul. Neaparat din Romania, spune Carmen.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Carmen Scortanu, romanca din Italia: "Am vizitat orfelinatele din Romania si m-au marcat mult povestile copiilor. Ei vor o familie si eu vreau un copil".
Romanii din Italia, care vor sa adopte un copil din tara lor natala, se pot adresa unor asociatii italiene, acreditate de Oficiul Roman pentru Adoptii.
Stefano Bernardi, directorul unei asociatii pentru adoptii: "Ne-au contactat pana acum 10-12 familii care se afla in faze diverse ale procesului. In acest moment, sunt 4-5 familii care au demarat efectiv procedura de adoptie".
Costurile sunt in jur de 5.000 de euro, oricum, mult mai putin ca in cazul unei adoptii internationale propriu-zise. Iar procesul ar trebui sa se incheie dupa cel mult 8 luni.
Asociatiile italiene intermediaza si asa-numite adoptii temporare, cand copii din orfelinate romanesti stau in familiile unor romani din peninsula o anumita perioada. De asemenea, faciliteaza intalniri on-line, prin care cei mici au ocazia sa-si cunoasca potentialii parinti adoptivi.
Silvia Scialpi, presedintele Asociatiei SOS Bambini: "Vedem ca abandonul e in crestere, institutiile din Romania sunt pline de copii, iar posibilitatea adoptarii in Italia este o sansa in plus pentru ca acesti copii sa aiba o familie".
Pentru procedura de adoptie se aplica legea romana, dar autoritatile italiene verifica daca persoanei in cauza, stabilita in Italia, i se pot incredinta copii.
Mirella Monica Lazar, avocat din Milano: "In cazul in care avem de-a face cu doi cetateni romani cu resedinta in strainatate, nu se pune niciun fel de problema. Daca avem de-a face cu o familie formata de un cetatean roman si un cetatean strain, in speta italian sau ce-o fi el, se poate face adoptia, numai ca va fi facuta doar de persoana cetatean roman".
Odata ajuns in Italia, chiar si dupa data perfectarii adoptiei, copilul si noua sa familie trebuie sa fie monitorizati de asistenti sociali timp de doi ani.