Noua lege a adoptiilor simplifica pasii in cazul copiilor abandonati in spitale, in grija medicilor
1.400 de copii au fost abandonati de mame in spitalele din Romania, in 2012. Bebelusii au sanse mari sa cunoasca dragostea unei familii, mai ales ca noua lege a adoptiilor simplifica pasii in cazul celor lasati in grija medicilor.
Psihologii le transmit oamenilor cu suflet mare, care vor sa-i ia acasa si sa le ofere caldura unui camin, sa nu desparta insa fratii si sa-i duca pe toti in familie.
In urma cu aproape 2 ani, intr-o familie din Iasi se nastea Andrei, la scurt timp dupa ce surioara lui venise pe lume.
Doi copii pe care parintii nu i-au vrut. Cei de la Protectia Copilului i-au gasit bolnavi si neingrijiti, asa ca au hotarat sa-i ia din familie.
Andrei a fost dus la Spitalul Sfanta Maria si sora lui in plasament. Din noiembrie insa, baietelul a ajuns intr-o familie din Bucuresti, iar Aurelia si sotul ei se gandesc sa o ia "acasa" si pe surioara lui Andrei.
Oficiul Roman pentru Adoptii incurajeaza cuplurile fara copii sa nu desparta fratii, atunci cand infiaza.
Cazul lui Andrei ramane totusi unul fericit. Cu toate ca noua lege spune ca in cazul bebelusilor abandonati in maternitati, pe care familia nu ii mai vrea, adoptia s-ar putea face in 2 luni, spitalele sunt inca pline de copii parasiti de mame, de cele mai multe ori din cauza saraciei.
In 2012 - 1400 de copii au fost abandonati in spital. 7 dintre ei sunt la Constanta.
Asistentii sociali le vor cauta rudele si vor incerca sa vada daca isi asuma cresterea lor. Daca intr-un an de zile nimeni nu da semne ca ar vrea copilul, el este declarat adoptabil.
Pe de alta parte nu doar procedeul de infiere este unul delicat. Odata integrati in familie, parintii adoptivi isi fac cu greu curaj sa le spuna celor mici ca au fost parasiti.
Mesajul trebuie transmis, spun specialistii, dar cu delicatete si asta pentru ca datele arata ca 60% dintre copiii care afla ca sunt adoptati nu primesc bine vestea.