"In frigiderele din Spania si Italia sunt sute de romani". Soarta corpurilor pe care rudele nu-si permit sa le repatrieze
Morgile din Europa sunt pline de romani morti. Numai in Italia si Spania sunt sute, iar rudele nu au bani sa ii aduca in tara, dar nici nu vor sa fie ingropati acolo.
Problema este ca statul roman nu poate suporta costurile uriase cu repatrierea decedatilor din tarile in care exista posibilitatea inhumarii sau incinerarii lor de serviciile sociale.
Se implineste un an de cand trupul lui Georgian Pavel zace in frigiderul unei morgi din Malaga, Spania. Orfan de ambii parinti, a plecat sa lucreze ca sa-si poata intretina cei doi frati ramasi in tara. Intr-o zi ploioasa de octombrie, Alexandru si Andrei au aflat ca Georgian nu mai era printre ei. Li s-a spus ca boala l-a rapus. Ei il stiau insa, sanatos.
Alegeri 2024
13:31
Alegeri parlamentare 2024. Când sunt și cum pot vota românii. Care este miza alegerilor parlamentare
13:23
Sorin Grindeanu, după eșecul lui Marcel Ciolacu: Prioritatea numărul unu pentru PSD sunt alegerile parlamentare
13:07
Cristian Preda: Proiectul de suflet al lui Călin Georgescu e ”industria calului”: ”Herghelia salvează România!”
12:28
Boc, despre un tandem Lasconi-preşedinte, Bolojan-premier: Discutăm după parlamentare, în funcţie de voturile românilor
"Nu stim ce se intampla. Daca am sti practic de ce a murit ar fi mult mai usor ne-am impaca cu ideea", a spus Andrei Cristea, frate.
Asa ca nu au fost de acord ca fratele lor sa fie inmormantat de primaria din Malaga. Cei doi frati se chinuiesc de un an sa stranga bani sa-l aduca acasa. Factura a ajuns acum la 43.000 de euro. Si creste in fiecare zi cu 92 de euro, cat este "chiria" zilnica la morga.
"Mi-as fi dorit din tot sufletul sa il aducem acasa, sa il stim langa noi, sa avem cui sa aprindem o lumanare", a spus Alexandru Cristea, frate.
Situatia nu este singulara: "In acest moment in frigiderele din Spania si Italia sunt sute de romani, eu cred ca peste 1.000. Sunt si situatii in care romanii stau ani de zile", a spus Daniel Tecu, presedintele FADERE.
S-a ajuns aici pentru ca familiile au refuzat sa le fie inmormantate rudele acolo si le-au cerut timp autoritatilor din Spania si Italia sa faca rost de bani pentru repatriere. Din acel moment, toate costurile de la morga au trecut din responsabilitatea primariei in cea a familiei. In situatii, in care familia nu a putut suporta cheltuielile, autoritatile locale au dispus in cele din urma inhumarea.
"Daca ulterior familia gaseste fonduri si vrea sa repatrieze ruda lor, costurile cresc. Trebuie sa plateasca in jur de 1.500 de euro deshumarea", a spus Munzer Hamdan, proprietarul unei firme de pompe funebre din Italia.
Statul roman nu suporta costurile de repatriere pentru ca si in Spania, si in Italia exista posibilitatea inhumarii sau a incinerarii pe cheltuiala autoritatilor de acolo.
Federatia Asociatiilor de Romani din Europa ii sfatuieste pe cei care muncesc in strainatate sa isi faca asigurari care sa acopere si aceste costuri.
Sursa: Pro TV
Etichete: Spania, italia, decese, romani in strainatate, deshumare,
Dată publicare:
23-10-2014 18:53