Fostul director al publicatiei Washington Post, Ben Bradlee, un simbol al jurnalismului international, a murit la 93 de ani

Ben Bradlee

Ben Bradlee, fost director editorial al ziarului american Washington Post, care a coordonat relatarile ce au dus la demisia presedintelui american Richard Nixon, a murit marti, in locuinta sa din Washington, la varsta de 93 de ani.

Ben Bradlee a fost director editorial al publicatiei americane Washington Post timp de 26 de ani, perioada in care cotidianul a castigat 17 premii Pulitzer si a cunoscut o dublare a audientei. Bradlee a fost recunoscut de colegi si de concurenta drept un simbol al jurnalismului american. Implicarea sa in relatarile din cadrul investigatiei privind spargerea data in cladirea Watergate, un scandal ce avea sa duca, in august 1974, la demisia presedintelui american Richard Nixon, a fost cea mai memorabila reusita a sa in mesajele care au urmat anuntului decesului.

Presedintele american Barack Obama l-a numit "un adevarat jurnalist", care "a spus lucrurile ce trebuia sa fie spuse" si "a transformat Washington Post intr-unul dintre cele mai bune ziare ale tarii". "Pentru Benjamin Bradlee, jurnalismul a fost mai mult decat o profesie, a fost un bun public vital democratiei. Standardele sale privind relatarea onesta, obiectiva, meticuloasa a faptelor i-au incurajat pe atatia altii sa aleaga aceasta profesie", a spus Obama.

Bob Woodward si Carl Bernstein, cei doi reporteri care au realizat ancheta in scandalul Watergate, au dat publicitatii o declaratie comuna, omagiind cautarea neobosita pentru adevar si "necesitatea acestui demers" al lui Bradlee. "Ben a fost un prieten adevarat si un lider genial in jurnalism. A avut curajul unei armate. Ben a avut capacitatea de a intelege intuitiv istoria profesiei noastre, impactul formator pe care aceasta l-a avut asupra lui si asupra noastra, a tuturor. Dar a fost in mod clar neingradit de asta. A fost un om original care si-a creat singur drumul. L-am iubit mult si nu va fi niciodata uitat sau inlocuit in vietile noastre", au spus cei doi reporteri ai Washington Post.

Citește și
washington post
Washington Post: "Mutarile represive ale Romaniei. Vor descoperi ca nu exista solutie usoara"
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Martin Baron, actualul director editorial al ziarului american, a subliniat influenta incredibila si marcanta pe care a Bradlee a avut-o asupra istoriei si profesiei de jurnalist.

Ben Bradlee a murit marti, in casa sa din Washington. Potrivit sotiei sale, Sally Quinn, Bradlee a fost internat intr-un azil, din cauza starii de sanatate precare si a bolii Alzheimer de care suferea de mai multi ani. In 2013, Bradlee a primit distinctia Medal of Freedom ("Medalia Libertatii", n.r.) din partea presedintelui SUA Barack Obama, care a spus, atunci, ca "pasiunea acestuia pentru acuratete si descoperirea adevarului continua sa fie standardul in jurnalism".

 

Un moment dificil al perioadei in care Bradlee a condus ziarul Washington Post a fost in 1981, cand publicatia a obtinut un premiu Pulitzer pentru un articol despre un copil de opt ani dependent de heroina. Reportajul s-a dovedit a fi insa fabricat de reporterita Janet Cooke, iar ziarul a fost nevoit sa inapoieze distinctia. Bradlee a ramas fidel publicatiei in toate perioadele sale. In 2010 a aparut intr-o reclama pentru versiunea optimizata pentru iPad a ziarului, care facea referire, cu umor, la reputatia sa.

Ben Bradlee s-a nascut la Boston, intr-o familie cu o istorie de 300 de ani in statul american Massachusetts. Dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, a lucrat la un ziar din New Hampshire, dar momentul care avea sa declanseze cariera in jurnalism a fost in 1948, cand s-a angajat ca reporter la Washington Post. Bradlee s-a imprietenit cu unul dintre publisherii ziarului, Phil Graham, care avea relatii in zona serviciilor secrete.

In 1951, Graham i-a oferit un post la ambasada americana din Paris, iar, in anul urmator, s-a alaturat biroului de propaganda. in 1953 a devenit corespondent pentru afaceri externe al Newsweek, publicatia intrata mai tarziu in proprietatea Washington Post. Bradlee a revenit in capitala SUA lucrand la Newsweek, apoi s-a intors la Washington Post si a devenit director editorial al ziarului in 1965. In 1971, jurnalistul a urmat exemplul ziarului New York Times si a publicat documente ale Pentagonului, o istorie secreta a razboiului din Vietnam si informatii legate de implicarea rusinoasa a Statelor Unite in diverse evenimente. Casa Alba a incercat sa blocheze publicarea informatiilor, dar Curtea Suprema a Statelor Unite a decis contrariul.

Ben Bradlee a scris doua carti despre presedintele american John F. Kennedy, cu care a fost prieten, precum si o autobiografie, "A good life", publicata in 1995.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Antonescu numeste Washington Post si Le Monde
Antonescu numeste Washington Post si Le Monde "publicatii contaminate": "A fost o lovitura de stat?"

Presedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat ca Romania a suferit "prejudicii de imagine uriase" in ultima perioada, sustinand ca a existat "o contaminare" intre publicatii internationale precum Le Monde sau Washington Post.

Washington Post:
Washington Post: "Mutarile represive ale Romaniei. Vor descoperi ca nu exista solutie usoara"

Situatia din Romania a atras atentia Washington Post care publica in pagina de opinii, un editorial intitulat "Mutarile represive ale Romaniei" in care critica "erodarea alarmanta a consensului politic si echilibrului puterii".

Adevarul din spatele Watergate va rescrie istoria SUA. Vendeta care a dus la demisia lui Nixon
Adevarul din spatele Watergate va rescrie istoria SUA. Vendeta care a dus la demisia lui Nixon

Mark Felt, cunoscut pana nu demult numai dupa pseudonimul “Deep Throat”, a fost sursa folosita de jurnalistii Washington Post Bob Woodward si Carl Bernstein in demascarea presedintelui Richard Nixon.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.