Două programe ale Ministerului Familiei pentru credite destinate tinerilor, un eșec. Care este explicația
Programele Student Invest și Family Start - prin care tinerii puteau lua credite cu dobândă subvenționată de stat pentru taxe școlare, chirie sau avans pentru locuință s-au încheiat. Și au fost un eșec.
Din plafonul de 500 de milioane de lei, au fost acordate credite totale de doar 33 de milioane - adică nici măcar 10%.
Acum, autoritățile plănuiesc o nouă sesiune, care vine cu modificări, la cererea băncilor partenere.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De la jumătatea lunii noiembrie și până la finalul anului, atunci când programul Student Invest s-a încheiat, doar 475 de tineri au accesat credite de aproximativ 23 milioane de lei. Asta în condițiile în care plafonul maxim era de 250 de milioane de lei.
Deși i-ar fi ajutat la plata taxei, la cămin sau pentru avansul unei locuințe, mulți nu au știut de existența programului.
”Reporter: Ai auzit de programul Student Invest, cel cu credite pentru studenți?
Tânăr: Sincer, nu cred”.
”Reporter: Ai auzit de programul Student Invest, cel cu credite pentru studenți?
Tânără: Din păcate, nu am auzit, dar aș fi interesată, până la urmă orice oportunitate e bună pentru studenți”.
Andrei Perianu, cofondator platformă financiară: ”Românii nu sunt iubitori de credite în general, dar cei care au văzut oportunitatea au profitat de el. Un dezavantaj, dacă vreți să spunem așa, este că trebuie să fii angajat sau să folosești un părinte codebitor care să aibă venituri cu care să susțină rambursarea creditului".
Din cei care au aplicat pentru un credit, 418 au solicitat suma maximă de 50.000 de lei. Cei mai mulți bani au fost luați pentru avans la cumpărarea unei locuințe, pentru chirie, taxe de studii, echipamente IT, în special laptop-uri și cheltuieli medicale.
Cum va fi modificat programul Student Invest
Programul s-a oprit însă, iar reprezentanții Ministerului Familiei speră să repornească anul acesta cu anumite modificări.
George Ciubotaru, purtător de cuvânt Ministerul Familiei: ”Programul s-a oprit pentru că am primit semnale din partea băncilor că ar trebui schimbate anumite criterii în cea ce pricește vârsta persoanelor care iau credit, să mărim plafonul de garantare. La programul Student Invest vom majora suma de creditare de la 10.000 de euro la 15.000 de euro".
Pentru a atrage mai mulți aplicanți, autoritățile au în plan mărirea vârstei de înscriere până la 45 de ani. Vor putea lua credite și doctoranzii ori medicii rezidenți.
Bianca Ghiță: ”Pe de altă parte, pentru programul Family Start, cel care sărea în ajutor familiilor care aveau nevoie de bani pentru nuntă, pentru o mașină, o locuință sau diverse intervenții chirurgicale, au fost 138 de beneficiari, creditele fiind în valoare totală de aproape 10 milioane de lei, din nou, dintr-un plafon de 250 de milioane”.
La acest program puteau aplica cei între 18 și 45 de ani, cu un venit lunar pe familie de până-n 7.500 de lei.
Sursa: Pro TV
Etichete: credite, tineri, esec, programe, ministerul familiei,
Dată publicare:
27-03-2023 08:18